Beslutet om markförsäljning till H2 Green Steel taget

Efter två timmars ihärdigt debatterande beslutade kommunfullmäktige i Boden att teckna markavtal med H2 Green Steel och även att anta det föreslagna ramverksavtalet där upphandlingen av järnvägsbygget till industriområdet regleras.

Det extrainsatta kommunfullmäktigemötet i Boden på måndagen hölls på Teams.

Det extrainsatta kommunfullmäktigemötet i Boden på måndagen hölls på Teams.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2023-09-04 17:20

Det extrainsatta kommunfullmäktigemötet på måndagen innehöll endast två punkter: Markförsäljningen av stålverkstomten till H2 Green Steel samt riktlinjer för upphandlingen som gäller väg och järnväg till Boden Industrial Park. 

När mötet var slut hade förslaget om att H2 GS ska få köpa den mark som bolaget i nuläget arrenderar bifallits med 42 röster mot sju. Köpeskillingen uppgår till 134 miljoner kronor.

Men tveksamheten hos några av kommunfullmäktigeledamöterna var stor. Vänsterpartiet och Bodenalternativet reserverade sig mot beslutet om markförsäljningen. När det gällde ramverksavtalet om väg och järnväg reserverade sig även Kristdemokraterna. Moderaterna som tidigare varit skeptiska svängde däremot och ställde sig bakom trots allt.

Kommunstyrelsens ordförande Claes Nordmark (S) hade fullt upp med att argumentera för förslagen.

– Det är direkt avgörande för att stålverket över huvud taget ska bli av. Att ta paus är inte aktuellt när stålverket har en så pass aggressiv tidsplan och stor en del av stålproduktionen redan är såld. 

Han har förståelse för oron, men anser att det är en nödvändig risk att ta.

– Alternativet är att säga nej innebär att Bodens kommun istället för att stiga som en sol kommer att falla platt som en pannkaka till marken. 

Anders Pettersson (BA) manade till försiktighet. I de ekonomiskt kärva tider som råder med väntade kommunala nedskärningar tycker han att man bör slå av på takten.

– Vi ställer oss bakom stålverket, men vi anser att kommunen ska avvakta med försäljningen tills finansieringen av järnväg och tekniskt vatten är klar. Jag är säker på att H2 Green Steel har förståelse för att en liten kommun som Boden inte kan sätta hela sin ekonomi på spel.

Claes Nordmark kontrade blixtsnabbt:

– Det där var nog det mest utvecklingsfientliga uttalande som gjorts i Boden. Nu säger ni i Bodenalternativet klart och tydligt nej till H2 Green Steel i Boden. 

Men Anders Pettersson vidhöll sin ståndpunkt:

– Det handlar inte om utvecklingsfientlighet utan om realism och om vad en kommun som Boden egentligen klarar av. 

Något som alla däremot var rörande överens om var att staten borde skjuta till pengar till järnvägsbygget, något som Claes Nordmark har stridit för.

– Men det kommer tyvärr inte hända enligt alla de signaler vi får.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!