Vägen som inte håller måttet

Gunnarsbybon Kent Bergström tar fram tumstocken för att mäta ett stort knöligt tjälskott. Väg 757 är besiktad enligt Trafikverkets regler. "Nu är måttet rågat. Vägen kan inte bli sämre", säger han.

Kent Bergström har både med sig en tumstock och planka när han ska kolla skicket på väg 757. "Det skiljer en decimeter eller 10 centimeter ner till vägbanan från guppets högsta punkt. Här ska man inte köra med gasen i botten får då flyger bilen", säger han.

Kent Bergström har både med sig en tumstock och planka när han ska kolla skicket på väg 757. "Det skiljer en decimeter eller 10 centimeter ner till vägbanan från guppets högsta punkt. Här ska man inte köra med gasen i botten får då flyger bilen", säger han.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-08-09 17:00

Vi möts 100 meter in på sju kilometerslingan eller väg 757 mot Sörbyn när man svängt av från väg 356. Tjälskotten börjar efter man kört över den obevakade järnvägsövergången. De syns djupa sprickor och knölar egentligen längs hela sträckan med bättre och sämre vägpartier. Kent Bergström har jobbat i Aitikgruvan åt Boliden. Nu har han och frun Ingela flyttat till hennes föräldrahem i Gunnarsbyn.

– Jag är pensionär och har tid att åka den här vägen. Många med mig reagerar över att vägen är i så dåligt skick. Min svärfar körde skolbussen och redan på den gamla tiden pratade han om att vägen var dålig, säger 62-åringen.

Under intervjun passerar en bil förbi och fordonet kränger och studsar till på grund av tjälskotten i vägbanan.

– Det är folk som bor i Sörbyn, Gunnarsbyn, Överstbyn, Valvträsk och andra byar runtikring som kör här. 

Det finns också en stor konferensanläggning i Sörbyn dit turister kommer.  

– Då är det väl inte så roligt att skumpa runt efter den här vägsträckan.

Trafikverket har bara lappat och lagat och aldrig gjort någon rejäl satsning på ett ordentligt vägbygge för väg 757. Så många får praktisera lite parallellslalom i bilkörningen.

– De som är vana vid vägen kör över på motsatta sidan om det är mycket gupp på den ena väghalvan. För att parera de värsta hålen får man hålla på så. Utryckningsfordonen har det inte lätt. Min svärmor blev sjuk en gång när hon bodde här så de hämtade henne med ambulans. Då klagade föraren över vägsskicket och det var också några år sedan.

Det finns en 90-skylt med varning för älg på sträckan.

– Här kan man inte köra fortare än 30 kilometer i timmen. Frågan är om älgen kan ta sig över utan att vricka klövarna. På andra ställen sitter det skyltar med guppig väg. Här sitter det ingenting.

Bergström ringde till Trafikverket och fick då reda att vägen var besiktad i år.

– Beskedet var att det skulle inte vara något fel på vägen. Frågan är om vi pratar om samma väg. Här är sådan nivåskillnad att har man gasen i botten så flyger bilen. Det kan bli en allvarlig olycka.

Vad vill du händer?

– Att man reparerar upp hela vägen från grunden för säkerhetens skull och för oss alla som bor och färdas efter vägen och betalar trafikskatt. Vägbyggen måste gälla även ute på landsbygden och inte bara i sta´n, säger Kent Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!