Bergrummen kittlar igång fantasin

Fortet på Södra Åberget är ett av fem som ingick i Bodens fästning. På lördag kan allmänheten tillfälligt komma in, men kika gärna redan nu på den fascinerande världen som är insprängd i berget.

TJÄRADE. Nostalgiskt tittar Harry Lifbom på hjässan, den han för länge sedan var med och tjärade.

TJÄRADE. Nostalgiskt tittar Harry Lifbom på hjässan, den han för länge sedan var med och tjärade.

Foto: Linda Wikström

Boden2012-05-24 06:00

Det behövs mycket fantasi för att föreställa sig hur det här gick till i början av 1900-talet. Med slägga och spett sprängdes det bit för bit in i berget för att till slut bli en fullt fungerande verksamhet på cirka 4. 500 kvadratmeter. Och innandömet var fram till 1992 okänt för allmänheten.

Tre våningar
-  Det var hemligare än hemligt, skulle man in så var kontrollen hård. Man pratade inte heller så mycket om fortet, det var bara så och det var accepterat i Boden, berättar Harry Lifbom, 71, som arbetade som hantverkare åt Försvarsmakten och var mycket i fortet.

Numera, sedan elva år, är han vaktmästare och maskinist åt fastighetsverket. Han kan varje skrymsle, att följa med honom på resan i de tre våningarna är kittlande. En sak är att det mesta än i dag är fullt fungerande. Avlopp, rent vatten och värme och ventilation. Som om det var en litet barn sköter han om det mesta, kontrollerar att är som det ska. Till exempel är det knappt ett gnällande från dörrar som väger nästan två ton.

-  Jag är egentligen ingen fantast, men jag är här minst en gång i veckan. Även om jag är stugan som är elva mil från Boden. Det har blivit så med mig och fortet.

Innan vi går in i själva berget visar Harry Lifbom sju tavlor med autografer av kungligheter som varit på besök. De är i guldskrift och överraskande välbevarade. Graffiti och annat finns målat på berget, men inte på tavlorna.

-  Jag högaktar verkligen att inte tavlorna blivit förstörda.

En annan tid
När han vrider om nyckeln behövs det bara ett par steg så har tiden vridits tillbaka 30-40 år. I vissa rum, som stridledningscentralen, ser det ut som det bara är lämnat och sedan har någon släckt och låst dörren.

Betydelsefullt
Södra Åbergsfortet är det modernaste i Boden. Under 60-talet fick det en ordentlig ansiktslyftning efter att spionen och överste Stig Wennerström avslöjat känsliga delar.

-  Vad jag har hört var det här fortet det mest betydelsefulla.

400 personer skulle kunna klara sig i ett halvår i fortet som fortfarande är fräscht. Det är väldigt torrt i de flesta av mängderna av rum som finns.

-  Luftfuktigheten är 48 procent, och det är bättre än jag har hemma, berättar Harry Lifbom när vi står i en lokal där det förvarandes ammunition.

Trappor, rum, nya kanonrör, kök, matsalar, sjukavdelning, logement.

Det var en slingrande väg innan hjässan nåddes. Där finns åtta kanonerna som var det centrala i skyddet i det så kallade låset i norr. Där syns även spår av den vallgrav som en gång i tiden gick runt hela fortet.

-  Ja, tänk. Här har jag också varit med och tjärat hela hjässan, säger Harry Lifbom med nostalgi i rösten.

På lördag öppnar fortet, men bara en dag. Sedan är planen att det ska plomberas. Vilket innebär att Harry Lifboms skötebarn går i graven. Då kanske de som för länge sedan arbetade i fortet kan röra sig ostörda i sina gamla rum i berget.

Bodens fästning

Byggstart 1901, arbetsstyrkan var cirka 1. 200 personer. Fästningens omkrets är 25 kilometer och har 1200 objekt. Under andra väldskriget var styrkan 15. 000 soldater. Fästningen består av fem artillerifort. Sista fortet, Rödbergsfortet, togs ur bruk första januari 1998.

Numera är Rödbergsfortet en av Bodens stora turistattraktioner med bland annat guidade visningar. En del av Rödbergsfortet används fortfarande för artilleriutbildning.

Fram till år 1982 förvarades en del av Sveriges guldreserver i Degerbergsfortet. Fästningen som helhet var strängt hemlig. Hela Boden-området utgjorde ett militärt skyddsområde.

Fortet på Södra Åberget byggdes 1902-1908.
Källa: Rödbergsfortets hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om