Belönade efter utbildningsinsats i Centralafrika

Nu har A 9s senaste utbildningsstyrka, RCA 08, återvänt till Sverige från Centralafrikanska Republiken. Efter en insats kantad av pandemin fick styrkan ta emot sina tjänstgöringsmedaljer." Det är fjärde året som vi fullbordar EU-uppdraget från Sveriges sida", säger majoren Peter Wiss, Artilleriregementet.

Några av insatsstyrkan som deltog i uppdraget. På bilden saknas fyra man. Till vänster syns A 9 chefen överste Magnus Ståhl, Peter Wiss, Patrik Speijer, Liam Sundström, Stefan Magnusson, Fredrik Walding, Marcus Broström, regementsförvaltare Peter Hemphälä.

Några av insatsstyrkan som deltog i uppdraget. På bilden saknas fyra man. Till vänster syns A 9 chefen överste Magnus Ståhl, Peter Wiss, Patrik Speijer, Liam Sundström, Stefan Magnusson, Fredrik Walding, Marcus Broström, regementsförvaltare Peter Hemphälä.

Foto: Viktoria Szakacs

Boden2021-02-08 16:31

Han har haft ansvaret för styrkan på nio personer under slutfasen av missionstiden. EUTM RCA 08 står för  European Training Mission, RCA är den franska förkortningen för Republique Centrafricaine. Siffran pekar ut att det är den åttonde svenska insatsen.

– Det är EU-uppdrag och förutom i Centralafrikanska republiken finns EUTM även i Somalia och Mali. Varje mission är på ett halvår och uppdraget roterar runt mellan olika organisationsenheter inom försvarsmakten. Från A 9 har vi varit med sjunde och åttonde omgången. Nu är det SkyddsC i Umeå som ansvarar för RCA 09 och RCA 10, säger majoren Peter Wiss.

undefined
Fredrik Walding tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj för sin utlandstjänsgöring av överste Magnus Stål, chefen A 9.

Centralafrikanska republiken är 623 000 kvadratmeter stort, eller cirka 1,4 gånger Sveriges yta, och har knappt fem miljoner innevånare.  Cirka 800 000 personer bor i huvudstaden Bangui.

– Vår styrka har hållit till på en av träningsanläggningarna i staden. Själva campen där vi bodde ligger vid flygplatsen i Bangui.

Själv avlöste Wiss sin kollega majoren Marcus Boström som inledningsvis var först på plats. Wiss startade sin tjänstgöring 14 oktober 2020 och kom hem 27-28 januari 2021.

– Vi alla fick sitta i karantän hemma innan vi åkte ned på grund av pandemin. Vi satt även i karantän i Centralafrika när vi anlände, säger Peter Wiss.

undefined
Majoren Peter Wiss var chef för den senare delen av utbildningsinsatsen. På bilden syns Peter hålla tal till insatsstyrkan A 9s personal.

Pandemin stoppar inte utlandsuppdraget?

– Nej. Vi har inte haft något fall på campen så karantänsbestämmelserna fungerar, säger Peter Wiss.

Själva utbildningsstyrkan som var på utlandsuppdraget har bestått av officerare och soldater.  A 9s personal har tränat armén och varit mentorer för plutonsbefäl.  Soldater har utbildats i orientering, sjukvårdstjänst, vapentjänst och gruppstrid. 

– Syftet med insatsen är att Centralafrikas arme som förkortas FACA (Forces armées Centrafricaines), ska kunna stå på egna ben vad gäller utbildning och träning av sin armé, säger majoren Peter Wiss.

Hur stor armé finns det?

– Siffrorna är i dag väldigt osäkra. Man kanske kommer upp i 10 000 man. Centralafrikanska republiken är ett av Afrikas rikaste länder på naturrikedomar som guld, olja och diamanter. Därför finns ett intresse från de väpnade grupperna i landet att strida om de här rikedomarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!