BA:s vallöfte: "90 miljoner till upprustning av skolor"

Med anledning av bristerna i skolornas inre och yttre miljöer vill Bodenalternativet (BA) omprioritera 30 miljoner kronor per år kommande tre år till upprustning av skolor. "Det är barnen och personalen värda", säger Anders Pettersson.

Anders Pettersson (BA) konstaterar att kommunen nu lider av att man under flera års tid inte gjorde något åt det bristande fastighetsunderhållet.

Anders Pettersson (BA) konstaterar att kommunen nu lider av att man under flera års tid inte gjorde något åt det bristande fastighetsunderhållet.

Foto: Fredrik Tano

Boden2022-07-14 13:14

När kommunfullmäktige fattade beslut om framtidens skolstruktur var alla partier eniga att bibehålla samtliga skolor i centrum och centrumnära område. Sedan lade oppositionspartierna fram olika förslag, som dock inte föll majoriteten i smaken.

Beslutet innebär också, att Stureskolan flyttas till före detta Vårdhögskolans lokaler, som måste byggas om och till. Före detta Stureskolan anpassas därefter ute och inne för att kunna ta emot elever från förskoleklass upp till årskurs sex.

Samtliga skolor ska byggas om för att anpassas till moderna skolmiljöer, som ska ge de bästa förutsättningarna för alla elevers utveckling och lärande. Det ska ske i etapper fram till år 2030.

När fullmäktige i juni skulle besluta hur pengarna ska fördelas kommande tre år tog partierna bara ställning till vissa delar och sköt upp beslutet om ekonomin till efter valet. Men till sin förvåning konstaterar Budgetalternativet, att det inte fanns några tecken på förslag till investeringssatsningar på skolans lärmiljöer i den strategiska plan, som majoriteten då presenterade.

Kommunen har gjort flera utredningar där utredarna slår fast, att skolorna är slitna och i stort behov av underhåll och åtgärder av olika slag. För att värdesäkra byggnaderna fordras stora insatser och anpassningar för att åstadkomma moderna lärmiljöer, enligt Bodenalternativet. 

Därför förslår partiet en omprioritering i investeringsbudgeten 2023-25, men pekar inte ut vilka investeringarna som måste stå tillbaka.

– Vi har resonerat så här; i en budget som uppgår till ungefär 600 miljoner kronor varje år under planperioden finns det garanterat möjligheter att göra omprioriteringar. Man kan knuffa fram projekt eller genomföra saker i en annan ordning. Det är ganska vanligt att man får göra prioriteringar i tjänsten och sedan komma med förslag till politiken, säger Anders Pettersson.

När det gäller fastighetsunderhållet i kommunen har det använts som budgetregulator där man initialt haft en hög ambition men ofta sänkt anslagen när man prioriterat andra investeringar år efter år. Därför dras nu kommunen med en stor underhållsskuld. Anders Pettersson är en de politiker som varje budgetdebatt i fullmäktige varnat för den utvecklingen.

– Det är alla typer av majoriteter skyldiga till.

Karta: Kungsgatan 26
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!