Banken: "Byggprojektets art avgörande"

Enligt Nordea handlar inte bankens beslut att finansiera byggprojekt inte var geografiskt i landet det ska byggas. Snarare handlar det om projektets art.

"Lokala kontor och regioner kan sin lokala marknad bäst, och Nordea strävar efter att fatta beslut så nära kunden som möjligt", svarar Nordea.

"Lokala kontor och regioner kan sin lokala marknad bäst, och Nordea strävar efter att fatta beslut så nära kunden som möjligt", svarar Nordea.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Boden2019-10-28 05:30

Norrbottens Media kontaktade Nordeas pressavdelning och ombads skicka frågorna skriftligen. Nedan följer bankens svar genom presskommunikatören Mikaela Östman.

"Bankens ställningstagande till att finansiera byggprojekt handlar generellt sett inte om var geografiskt i landet det sker."

Enligt Nordea handlar det snarare om projektets art, det vill säga vilken typ av investerare eller byggherre och vilken typ av fastighet projektet avser. Avser man att bygga boende, industri, lager, kontor, samhällsfastigheter eller något annat.

"Dessutom tillkommer finansiella aspekter, så som mark och infrastruktur, om det finns hyresgäster tecknade vid byggstart och byggherrens finansiella muskler."

Med det svaret uppger Nordea att man generellt kan säga att bra byggprojekt med sunda förutsättningar, solida ägare och kontrakterade hyresgäster har relativt lätt att hitta finansiering bland banker och andra finansiärer oavsett var i landet de ligger.

"Omvänt har byggprojekt med svaga ekonomiska planer svårt att hitta finansiärer oavsett var i landet man planerar att bygga."

Nordea tillägger att var besluten om finansiering fattas inom Nordea varierar beroende på vilken aktör det är och projektets storlek.

"Lokala kontor och regioner kan sin lokala marknad bäst, och Nordea strävar efter att fatta beslut så nära kunden som möjligt."

För stora projekt och projekt med nationella aktörer fattas dock beslut centralt, men då i samverkan med lokalt kontor, enligt Nordea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!