Bakläxa för matförslag

Personalen i hemtjänsten får inte använda för mycket tid till matlagning hos de äldre. Däremot får de gärna anrätta enklare rätter, till exempel steka korv.

Foto: Karin Sjöberg

Boden2015-04-28 07:30

Det var när socialnämnden i Boden sammanträdde på måndagen som diskussionen om matlagning hos dem med hemtjänst blossade upp.

Orsaken var ett förslag till skrivning i riktlinjen som gäller för de som behöver hjälp vid måltider.

"Insatsen kan beviljas för att personal ska kunna värma upp lagad mat, och där personal hjälper den enskilde att praktiskt inta måltiden", löd förslaget.

Anledningen till förändringen är att tolkningen av hjälp med matlagningen kunnat göras bred och för mycket av personalens tid har gått till matlagning. Det har handlat om allt från att koka palt till att steka korv.

Nu när Bodens kommun arbetar med att minska antalet hemtjänsttimmar, har även måltiderna hamnat under luppen. Enligt ett konsultföretags genomgång visade det sig att personalen i stor utsträckning lagar mat hos de kunder som inte får hem matlådor.

– Rejäl matlagning tar för mycket tid, sa Catharina Liljeholm, socialchef.

Nu var tanken att personalen ska hjälpa till att värma färdig mat.

– Det behöver inte ta lång tid att laga färdig mat som korv, sa Gunnar Halin (KD).

Debatten slutade med en återremiss för en tydligare formulering som innebär att det går bra att steka korv och färdiga köttbullar, som exempel.

Mötet beslutade också att slå ihop hemtjänstgrupperna i Gunnarsbyn och Sandbacka. Lokalen i Gunnarsbyn blir kvar tills vidare, personalen kan ta rast där, och där förvaras bilarna.

– Antalet kunder i Gunnarsbyn har minskat. Vi följer utvecklingen av hur många som behöver hemtjänst, sa Catharina Liljeholm, socialchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!