Avtal för att minska ungdomsarbetslösheten

Kommunen har undertecknat ett avtal med Arbetsförmedlingen i en gemensam kraftsamling för att minska ungdomsarbetslösheten i Boden.

Tillbaka till skolan. Emma Brännmark hoppade av gymnasiet när hon väntade dottern Alice, men ska nu fullfölja sina studier med hjälp av en individanpassad plan.

Tillbaka till skolan. Emma Brännmark hoppade av gymnasiet när hon väntade dottern Alice, men ska nu fullfölja sina studier med hjälp av en individanpassad plan.

Foto: Fredrik Tano

Boden2015-12-28 13:00

Projektet är ett led i regeringssatsningen ”Unga till arbete”, där flera kommuner i landet nu väljer att skriva liknande avtal. Innehållet och utformningen av satsningen skiljer sig dock åt på lokal nivå, och i Boden är det huvudsakliga målet att få ungdomarna att fullfölja sin utbildning.

– Det är ganska svårt när ungdomarna hamnar i vårt knä utan att ha gymnasiekompetens, så det här blir lite som att börja i rätt ände, säger Daniel Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Luleå-Boden.

Det är alltid upp till individerna själva att fullfölja sin utbildning men man kan förbättra arbetet med att motivera dem och ge dem rätt information, menar han.

– Det är viktigt att försöka fånga upp de som är i vägvalet om de ska fortsätta studierna eller inte.

Kommunen har inte varit särskilt bra på att söka upp de ungdomar som står utanför både skola och arbete, menar Thomas Reinholdt, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Boden. Nu har det utsetts en kommunal samordnare som har i uppdrag att aktivt leta reda på dessa ungdomar så att de kan erbjudas olika individanpassade lösningar.

– Det kan krävas lite detektivarbete men det finns olika vägar att gå, via sociala medier exempelvis. De ska veta vilka olika val de har, och vårt mål är att i första hand kunna få dem att börja studera igen, säger Thomas Reinholdt.

En lösning som kan erbjudas är att kombinera gymnasiestudier med utökade möjligheter till praktik och med förmånligare studielån. 20-årige Jonas Ek hoppade av gymnasiet för andra gången 2012 och är en av de som nu skrivit på ett "utbildningskontrakt" med denna lösning.

– Det är ett bra alternativ för mig, att få göra om och göra rätt. Jag har förstått att man behöver en gymnasieexamen och är motiverad till hundra procent nu, säger han.

Bodens ungdomsarbetslöshet är relativt hög – 19 procent jämfört med rikssnittet på 13 procent. Kommunens mål är nu att sänka siffran med fem procentenheter fram till år 2020.

– Med det här långsiktiga avtalet förbinder vi oss formellt att arbeta för ett bättre förhållningssätt och ett större ansvarstagande. Vi på kommunen kan exempelvis bli bättre på att ordna fram praktikplatser, säger kommunalrådet Kenneth Backgård (NS).

Läs mer: Efterfrågan på arbetskraft historiskt hög

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!