Avgörande vägval för Bodens skolor

Gamla Vårdhögskolan kan komma att byggas om till grundskola. Stureskolan och skolorna i Svartbjörnsbyn, Fagernäs och Torpgärdan, liksom Brönjaskolan kan komma att läggas ner.

Fagernäs skola är en av de som kan komma att läggas ner.

Fagernäs skola är en av de som kan komma att läggas ner.

Foto: Fredrik Samuelson

Boden2020-12-02 15:30

Minskad segregation, ändamålsenliga lärmiljöer och plats för ytterligare 500 barn. Det är de övergripande målen i utredningen om skolstrukturen i centrum och de centrumnära områdena som företrädare för utbildningsförvaltningen har gjort utifrån utbildningsnämndens direktiv. För att nå dit föreslår man tre alternativa och sinsemellan helt olika vägval.

Det första: Alla skolenheter blir kvar, alternativt tas Stureskolan ur bruk och ersätts av Vårdhögskolan.

Det andra: En ny F-6-skola uppförs centralt och skolorna i Svartbjörnsbyn, Fagernäs och Torpgärdan tas ur bruk. I detta vägval ingår två högstadieskolor, varav den ena i Vårdhögskolan och den andra i Brönjaskolan. Alternativt byggs bara en enda stor högstadieskola med 30 klasser i Vårdhögskolan och så tas Brönjaskolan ur bruk. Stureskolan läggs ner eller byggs om till F-6-skola. 

Det tredje: Man satsar på F-9-skolor på Prästholmen, i Sävast samt i Vårdhögskolan. Hedenskolan blir kvar för de yngsta men tillhör Vårdhögskolan. Skolorna i Svartbjörnsbyn, Fagernäs, Torpgärdan läggs ner, liksom Stureskolan.

Beslut om vilken väg man ska gå tas i utbildningsnämnden i januari och i kommunfullmäktige 22 februari.

– Det känns väldigt roligt att vi äntligen har en färdig utredning, säger Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i utbildningsnämnden vid en pressträff på onsdagen.

Högst i prioritetsordningen sätter hon minskad segregation – en utmaning i Boden som har en segregerad bostadsmarknad.

– Forskning visar att det gynnar alla elevers resultat och lärande. 

För att lyckas med det är det bäst att satsa på större skolor som ger större planerings- och styrmöjligheter enligt utredningen. Att det sker på bekostnad av närheten till skolan för barnen i några områden där skolor i så fall läggs ner, är något som går att se från två håll:

– Idag saknar vi helt en skola i centrum där det bor många socioekonomiskt utsatta barn, så de har ju i nuläget ingen skola i närheten.

Det andra målet är tillgängliga och ändamålsenliga lärmiljöer.

Det tredje är att skolan ska rymma ytterligare 500 barn fram till år 2030 i takt med att Boden växer.

Oavsett vägval kommer det bli en stor kostnad för Bodens kommun – upp till 900 miljoner kronor.

– Vi ser det som en självklarhet att satsa på barnen. Vi har skolbyggnader idag från 1950-talet som har hållit i sjuttio år. De nya ska hålla lika länge, säger Sara Nilsson Bruun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!