Att landa i vardagen tar tid

Tommy Sjödén, vid I 19, har tjänstgjort utomlands vid tre tillfällen.
Bland annat i den allra första Bosnienbataljonen i början av 1990-talet.
- Kriget pågick fortfarande och det inträffade många incidenter. Det var en tuff mission.
Han berättar att omställningen vid hemkomst tar tid.

BODEN2007-04-17 06:00
1993 skickade Sverige en bataljon till Bosnien. Då pågick kriget fortfarande och Bosnienbataljonen kom att få utstå många prövningar. Bataljonen kom också att bli en föregångare för kommande fredsinsatser.
- Vi grupperades i en muslimsk enklav som var omringad av serbiska förband, berättar Tommy Sjödén.
En av uppgifterna var att ge humanitär hjälp och bataljonen blev ofta beskjuten.
Ingen svensk soldat stupade, men några blev skadade.
- Det var en tuff mission och jag lärde mig mycket om FN och om mig själv som människa, säger Tommy Sjödén som var stridsledningsbefäl i bataljonen.

Uppskruvad
En del soldater mådde mycket dåligt efter hemkomst och systemet med avlastningssamtal och debriefing hade inte utvecklats särskilt mycket.
- Jag var uppskruvad när jag kom hem och ville att saker och ting skulle hända hela tiden. Min sambo upplevde mig som väldigt forcerad. Jag hade svårt att sitta stilla. Det tog någon månad att komma ner i varv. Det här med debriefing var i sin linda och det fanns då begränsade erfarenheter i Sverige att ta hand om de soldater som återvände. Vissa personer hade större behov av samtal än andra beroende på vad man hade upplevt. Nu har det här med avlastningssamtal utvecklats en hel del, säger Tommy Sjödén.
Den första Bosnienbataljonen blev startskottet för Försvarsmakten att utveckla metoderna för hur man tar hand om soldaterna efter en mission.
- Man har insett hur viktigt det är att ha sådana här samtal.
2004 var Tommy Sjödén i Liberia och året efter i Kongo som militärobservatör.
- I Kongo var jag militär observatör och jobbade alltid som ensam svensk. Konfliktnivån var ibland hög, och man hade inte samma svenska stöd omkring sig som vid en förbandsmission. Man fick ordna det mesta själv.

Samtalen nödvändiga
Tommy Sjödén säger att han lärde sig mycket av den första missionen i Bosnien. Han fick erfarenheter som han hade stor nytta av i Liberia och Kongo.
På frågan om han har mått psykiskt dåligt efter hemkomst, svarar han:
- Nej, jag tycker att jag har mått ganska bra. Men trots det så behöver man de här samtalen och man behöver landa och vara ledig när man kommer hem och skapa normala svenska rutiner.
Att komma in i den svenska vardagen kan vara svårt. Från att ha upplevt krig, barnsoldater och misär till att mötas av "välfärdsgnäll" vid hemkomsten. Att bussen är en kvart sen eller att tåget är inställt.
- Man kan tycka att Sverige är en liten ankdamm när man kommer hem och att problemen är futtiga. Det blir en krock och det tar ett tag innan man kommer tillbaka till vardagen här hemma. En bra sak med att åka ut på internationell tjänst är att man ser att vi ändå har det väldigt bra här i Sverige.

Stöd till anhöriga
Tommy Sjödén tycker försvaret är bra på att ta hand om de anhöriga.
- Det finns genomtänkta planer och anhörigstöd.
Han har nu ansvaret för utbildningen av de soldater vid I 19 som ska ingå i Nordic battle group, NBG. I 19 deltar med ett lätt skyttekompani med 166 soldater, ett trosskompani med 130 soldater och en jägarpluton med 36 soldater. Artilleriregementet deltar med en radarenhet som kan lokalisera artillerield.
Totalt ska mer än 2.000 soldater ingå i NBG och utbildningen startar i mitten av juli och då får Sverige för första gången yrkessoldater. Soldaterna kommer vara anställda under tiden 1 juli 2007 till 30 november 2008.
- Det här är ett nytt koncept för oss, säger Tommy Sjödén.
Han påpekar att det är mycket viktigt att försvaret rekryterar rätt sorts soldater till styrkan. Soldater som har en bra värdegrund. Försvaret har nu också infört en uppförandekod för utlandsstyrkan och av den framgår hur soldaterna ska uppträda i sin tjänstgöring. Dessutom kommer utbildningen till NBG handla en del om värderingar och hur soldaterna ska uppträda i samband med utlandsmissioner.
- Har en soldat problem här hemma så blir problemen ännu större vid utlandstjänstgöring. Vi lägger stor vikt på att plocka ut rätt soldater. Alla soldater är ambassadörer för Sverige.
Varför ska försvaret delta i internationella insatser?
- Det är bättre att släcka elden på plats än att den når oss på andra sätt och i dag har vi ju ett minskat reellt hot mot Sverige. Försvaret gör stor nytta utomlands: vi dämpar konflikter, ger humanitär hjälp och får stridigheter att upphöra. Tyvärr så finns det många krigshärdar i världen, säger Tommy Sjödén. Försvaret är dock fortfarande även till för nationella behov.
Läs också
<P><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1496230&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Med livet som insats</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1496217&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Officerare mår dåligt</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1496219&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Bättre arbetsmiljö ett krav</A></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om