Arbetsmiljön sällsynt cancerorsak

Professor i statistik och epidemiologi vid Umeå universitet, Lennarth Nyström, menar att det är ovanligt att arbetsmiljön är orsaken till cancer.

FLERA CANCERFALL. Flera ur personalen på Torpgärdsskolan har drabbats av olika former av cancer.
Foto: Carolina Makkula

FLERA CANCERFALL. Flera ur personalen på Torpgärdsskolan har drabbats av olika former av cancer. Foto: Carolina Makkula

Foto: Carolina Makkula

Boden2011-07-08 06:00

Han leder den nya cancerutredningen på Strömbackaskolan och håller med den information som gavs vid konsultationen med Arbetsmiljöverket angående fallen på Torpgärdsskolan.

- När det handlar om olika typer av cancer så tycker jag det var ett klokt svar, jag skulle ha sagt likadant; att jag inte kunde se något samband.

Relativt sällsynt
Det finns yrkesgrupper som är mer utsatta än andra men det finns inga studier om just skolpersonal.

- Det finns äldre forskning som visar att till exempel asbest och radon orsakar cancer, men de yrken där man arbetar med sådant har regler för hur materialet ska hanteras så att det inte är hälsovådligt, säger han.

Han menar att man i dag vet mer om risker och orsaker till cancer.

- Man pratar exempelvis om sjuka hus där man använt olika kemikalier i lim som finns i mattor eller där fuktskador har lett till olika typer av mögel. Radon ger lungcancer medan däremot tjocktarmscancer kopplas till matvanor och motion.

Sällan samband
När det larmas om många cancerfall på en arbetsplats eller liknande så hittas i de allra flesta fall inget samband.

- Det är sällsynt att orsaken är arbetsmiljön och krävs lång expositionstid för att få cancer. Det kan se ut som många fall men egentligen är det en slump, säger Nyström.

De flesta typer av cancer är vanligare i storstäderna, medan norra regionen har fler fall av hjärt- och kärlsjukdomar i stället.

Den senaste statistiken från 2009 visar att 2007 var prostatacancer den vanligaste cancerformen där 8.870 blev sjuka. Näst vanligast var bröstcancer med 7.088 fall.

Cancer är mycket vanligt, var tredje person kommer någon gång under sin livstid att få en cancersjukdom. Under 2007 diagnostiserades över 50.000 nya fall i Sverige.

Cancer uppstår genom en serie mutationer, genförändringar. Oftast krävs ett stort antal mutationer för att en cancercell ska bildas.

Forskare räknar med att cirka 20 procent av alla cancerfall har en koppling till rökning. Det är fler organ än lungorna som tar skada av de ämnen som kroppen utsätts för vid rökning.

Prognosen vid cancer är mycket varierande eftersom det finns så många cancersjukdomar med olika egenskaper och svårighetsgrad. Som helhet har dock prognosen vid cancer successivt blivit bättre under de senaste årtiondena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om