Arbetskraftsbrist kan försena stora byggprojekt i länet

Den stora bristen på maskinförare kan i värsta fall påverka projekt som till exempel H2 Green Steel. Det varnar bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna för.

Anita Ifrig, Maskinentreprenörerna, och Louise Hanold, Team Kjellin Mining & entreprenad AB, ser ett stort behov av ny arbetskraft i entreprenadbranschen.

Anita Ifrig, Maskinentreprenörerna, och Louise Hanold, Team Kjellin Mining & entreprenad AB, ser ett stort behov av ny arbetskraft i entreprenadbranschen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2022-08-30 07:15

Under mässan Load Up North i Boden i helgen deltog Anita Ifrig som arbetar med kompetensförsörjningsfrågor hos Maskinentreprenörerna (ME), vilket är bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges maskinentreprenörer. 

– De är jättestor brist på anläggningsmaskinförare, konstaterar hon.

Bland företagare i entreprenadbranschen i hela Sverige saknas runt 1500 maskinförare årligen för att kunna de utföra projekt som är på gång. 

– I en enkät de senaste åren svarar runt 90 procent av våra medlemsföretag att de inte har lyckats rekrytera den arbetskraft de behöver.

Vad leder detta till?

– Kan vi inte lösa kompetensfrågan på sikt så kan det leda till att vi får svårt att genomföra projekten.

Vilka projekt handlar det om?
– Till exempel här i Boden ska man ju bygga H2 Green Steel och vi från vår bransch är bland de första på plats för att arbeta med jordavrymning och förbereda för att man ska kunna bygga upp fabriken, bostäderna, infrastrukturen, vägarna och järnvägen. Det är jättemånga projekt på gång över hela landet och har vi riktigt otur och inte kan lösa arbetskraftsbristen så kommer en del av dem att behöva bromsas.

Louise Hanold från gruvanläggningsföretaget Team Kjellin Mining & entreprenad AB i Boden som också fanns på plats på mässan delar uppfattningen.

– Vi är ett företag med cirka 150 anställda och vi har också problem att hitta maskinförare till vår projekt. Vi har en löpande rekrytering och ett stort behov.

Det handlar om alltifrån hjullastarförare, grävmaskinister till truck- och dumperförare och hon tycker att det behöver bli enklare att utbilda sig och ta förarbevis till dessa maskiner.


Anita Ifrig anser att det handlar mycket om att informera om yrket redan i högstadiet.

– Men sedan har vi också för få händer, för få människor här uppe över huvud taget, och det är mycket svårare att svara på, hur vi ska lösa det. Vi behöver fler som flyttar hit.

Maskinentreprenörerna har ett dotterbolag, ME-skolan, som har startat utbildningar till anläggningsmaskinförare och som erbjuder både kompetensutveckling till medlemsföretagen och en gymnasial utbildning som kommunerna kan upphandla till sina gymnasieskolor. 

Den nordligaste finns i Skellefteå idag, men en ska starta i Kiruna nästa höst, berättar hon.

– Vi har kunskapen och nära till branschen och praktikplatserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!