"Använder uteslutningar på ett märkligt sätt"

När Lars Röjne blev utesluten ur Sverigedemokraterna var han inte den förste, och långt ifrån den siste. Hans sympatier ligger kvar hos partiet, men inte hos deras sätt att lösa konflikter.

Foto:

Boden2016-01-09 06:00

Lars Röjne "halkade in i politiken på ett bananskal", som han själv uttrycker det. När han fick Sverigedemokraternas enda mandat i Bodens kommunfullmäktige efter valet 2010 hade han ingen politisk erfarenhet och hade bara varit medlem i partiet i två månader.

– Jag kunde ingenting och sade att jag bara skulle se och lära det första året. Men sedan brakade helvetet lös när partidistriktet fick veta hur mycket vi fick i bidrag av kommunen, säger han.

Kuriren har tidigare berättat om den turbulenta tid som följde, som enligt Lars Röjne bottnar i att partiföreträdare på regional nivå ville komma åt den lokala partikassan, men vägrades.

– Jag gjorde inte som de sade utan följde stadgarna. Och det var de inte vana vid.

Efter att ha rentvåtts från en påstådd misshandel av en partikamrat fick han till slut lämna partiet i februari 2013, efter anklagelser om samarbetssvårigheter och illojalitet.

– Det svider fortfarande till och från, att de fick ut mig på det sättet, säger han.

När Aftonbladet i oktober 2013 granskade politiska uteslutningar sedan valet tre år tidigare hade Sverigedemokraterna uteslutit 54 partimedlemmar och förtroendevalda, jämfört med totalt fyra stycken i de andra partierna.

– Jag tycker det verkar som att Sverigedemokraterna använder sig av uteslutningsärenden på platser där det är konflikter inom partiet. De tänker att det ska bli lugn och ro då, men det tycker jag är ett märkligt synsätt. Det är bättre att försöka få dem att samarbeta med varandra, säger Lars Röjne.

Och uteslutningarna fortsätter att dugga tätt. I höstas bröt man till och med upp med sitt ungdomsparti. SDU:s tidigare ordförande gick då ut och sade att interndemokratin i moderpartiet är obefintlig, vilket lett till ineffektiv toppstyrning.

– Toppstyrt är det definitivt, fast det måste det nog vara när partiet är så ungt. Men jag tycker det är en dålig hantering av ett ungdomsparti, de måste få tillåtas vara lite mer uppkäftiga, säger Lars Röjne.

Han själv har nu lämnat politiken helt men gläds fortfarande åt Sverigedemokraternas framgångar. Den största behållningen med sin egen politiska karriär anser han vara skillnaden i bemötandet från den första dagen jämfört mot den sista. En centerpartistisk kollega i fullmäktige kom exempelvis fram till honom på stan och sade att han väntat länge på att Röjne skulle bli utesluten ur Sverigedemokraterna.

– Varför det? frågade jag. "Ja för du är ju helt normal", svarade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!