Antastad på krogen – då väcktes deras engagemang

När en ung man antastade Caroline Viktorsson och skallade Pim Wizeliuspå krogen väcktes ett ­glödande engagemang. Nu vill de skapa en plattform utanför skolan och hemmet där unga kan prata om ­normer, respekt och fördomar. ”Vi var less på attityden som fanns.”

Information.  Caroline Viktorsson och Pim Wizelius åker just nu runt till skolorna och informerar om sitt projekt " Egen makt".  " Intresset har varit stort", säger de.

Information. Caroline Viktorsson och Pim Wizelius åker just nu runt till skolorna och informerar om sitt projekt " Egen makt". " Intresset har varit stort", säger de.

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-11-02 06:00

De kallar sig själva Vildvittrorna, är politiskt obundna och driver sitt ideella projekt "Egenmakt" för att de vill se en förändring i samhällsklimatet och Boden.

Vildvittrorna är ett namn som förknippas med filmen om Ronja Rövardotter.

– När vi pratade om namnet Vildvittrorna tänkte vi på att det är ett speciellt namn som står ut i mängden och att det förknippas med att göra som man vill eller ta för sig, säger Pim och Caroline.

Vildvittrorna besöker just nu skolor i Boden inför kommande diskussionsgrupper där de kommer att ta upp olika ämnen som exempelvis makt, hbtq, normer, eget ansvar, rasism, jämställdhet, fördomar, maskulinitet och självkänsla. Förra veckan besökte Vildvittrorna Björknäsgymnasiet för att marknadsföra projektet för gymnasieungdomarna.

– Vi har inte sökt några projektpengar utan gör detta med egna medel och vi har fått stöttning av kommunen med tillgång till en lokal, troligen i Centralskolan. Responsen från högstadieskolorna har varit väldigt positiv och intresset för diskussionsgrupperna stort.

Kvinnorna som i dag hunnit bli 27 år är barndomskamrater från Sävast.

– Vi har alltid haft ett stort samhällsengagemang sedan vi var unga och var med om att starta upp ungdomsrådet och ungdomsfullmäktige och även en fritidsgård. Efter gymnasietiden höll vi inte kontakten lika ofta, då Carro började studera på universitetet i Piteå och jag skaffade familj. I dag har jag tre barn, säger Pim Wizelius.

Hon har tidigare bland annat engagerat sig i kyrkans unga medan Caroline Viktorsson varit verksamhetsutvecklare för Ungdomens nykterhetsförbund och arbetar i dag åt ABF i samma yrkesroll. Nu har vännerna förenats på nytt i Vildvittrorna som är ett viktigt projekt som båda brinner för att slutföra.

De nämner båda speciellt en tråkig kroghändelse som gjorde att de kom till skott.

– Jag och Pim var ute och dansade på krogen helt nyktra. En ung man försökte börja dansa med mig. Jag visade tydligt med röst och kroppsspråk att jag inte var intresserad men den unga killen fortsatte ändå. Pim sade då ifrån på skarpen och killen gick irriterat därifrån,säger Caroline.

Efter några minuter kom han tillbaka och sa "du äger henne inte" och började bråka fysiskt med Pim.

– Det slutade med att han skallade mig och stack snabbt därifrån. Det var därför jag inte gjorde någon polisanmälan, säger Pim Wizelius.

Båda som beskriver sig själva som känslomässigt trygga blev mest chockade.

– Vi kände nog då att någon måste ta något slags samhällsansvar för vi var less på hur vi vuxna bemöter varandra. Men frågan var om det var bäst att börja jobba mot vuxna eller om vi skulle börja med ungdomarna istället innan attityder satt sig, säger Pim Wizelius och Caroline Viktorsson.

Men även en Blocketannonsering gav extra tändvätska. Pim Wizelius håller på med poledance på fritiden och skulle sälja bort en del utrustning.

– Jag fick en del komiska kommentarer på annonsen och det kan man ta. Problemet var också att jag fick många privata meddelande från vuxna män om även jag ingick i köpet. Då blev vi så förbannade att vi bokade in ett möte med Kultur, fritids- och ungdomsförvaltningens tjänstemän för att kunna börja med projektet, säger Pim Wizelius.

Hon och Caroline säger "meetokampanjen" om sexuellt ofredande kommer extra lägligt och det blir säkert också en sak som kommer upp.

– Vi kommer lyfta fram ämnen och samtal som många inte tar sig tid till att prata om. Vi tror på att unga ska få reflektera över sig själva, sina beteenden och hur de påverkar folk runt omkring sig. Att de ska förstå sin egen makt. Vi ska ge dem verktygen och argumenten för att stärka dem i vardagen och i framtiden, säger Pim Wizelius och Caroline Viktorsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om