Alla föreställningar på anrika Sagabiografen ställs in

Från och med årsskiftet ställs alla föreställningar på Sagabiografen i Boden in, de fem anställda sägs upp och filmprojektorn körs bort.
– Det är så tråkigt, det var inte så här vi ville ha det, säger Åke Sundberg, ordförande i Folkets hus-föreningen som funnits i lokalerna sedan 1966.

Bodens musikgymnasium har nyttjat Sagabiografens scen till sina föreställningar. Här är det en scen ur filmen Grease som spelas.

Bodens musikgymnasium har nyttjat Sagabiografens scen till sina föreställningar. Här är det en scen ur filmen Grease som spelas.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2024-11-22 10:00

Det har varit många turer, men Folkets hus-föreningen och Bodens kommun har inte nått någon uppgörelse och nu har man kommit till vägs ände. 

På onsdagskvällens möte beslutade Folkets hus-föreningens styrelse att säga upp sina anställda.

undefined
Jon Henrik Fjällgren är en av de artister som hållit konsert på Saga i Boden.

– Det känns inte bra. Som det ser ut nu så blir det ingen kultur på Saga på vårterminen, om inte kommunen ordnar något själv, konstaterar Åke Sundberg dystert.

Sagabiografen i Medborgarhuset är inte bara en bio utan också en lokal för teater, konserter, kongresser och Bodens Folkets hus.

– Jag har lyssnat på Stegras vd ett par gånger just här på Sagabiografen då han pratat om kulturens betydelse både för val av etableringsort och när man rekryterar personal, säger Åke Sundberg.

undefined
Åke Sundberg skulle ha önskat att Folkets hus-föreningen hade fått fortsätta att driva kulturverksamheten på Sagabiografen.

Bakgrunden är att politiker i Bodens kommun redan för flera år sedan fattade beslut om att konkurrensutsätta verksamheten på Sagabiografen och låta flera aktörer få chansen att lämna anbud i enlighet med Lagen om offentlig upphandling. 

Enligt Åke Sundberg, som själv varit i kontakt med Konkurrensverket, går det att göra undantag i det här fallet, men Bodens kommun har landat i en annan uppfattning.

undefined
Åke Sundberg, ordförande Folkets hus-föreningen, och Christer Carlsson, styrelseledamot Folkets hus-föreningen, är sorgsna över att tvingas lämna Sagateatern.

Det har varit en segdragen process, över två politiska mandatperioder, och blivit mer komplicerat eftersom Folkets hus-föreningen har rätt att vara kvar enligt hyresavtalet. Men så i somras begärde kommunen in anbud för drift och verksamhet. Anslaget skulle bli max 875 000 kronor per år men hyran gratis. Inte ett enda kom in.

Folkets hus-föreningen lämnade aldrig något anbud eftersom styrelsen ansåg att det med den budgeten inte var möjligt. Däremot skickade man en skrivelse och erbjöd sig att fortsätta driften även under nästa år tills lokalerna ska rustas upp, något som preliminärt ska ske till hösten. Kommunen tackade nej eftersom förslaget inte uppfyllde kriterierna i upphandlingen.

– Efter nyår packar vi ner filmprojektorn, ljudanläggningen, inventarier och all övrig utrustning och kör till ett förråd. Alla föreställningar är avbokade, säger Åke Sundberg.

undefined
Bodens musikgymnasium har nyttjat Sagabiografens scen till sina föreställningar. Här är det en scen ur filmen Grease som spelas.

Staffan Eklund, chef på kultur-, fritids- och ungdomsavdelningen i Bodens kommun, förklarar sin syn på saken.

– Folkets hus-föreningen har ju funnits väldigt länge i det här huset och inflationen har gjort att ersättningen blivit högre och högre. Folkets hus-föreningen får cirka 2,6 miljoner per år i dag och det överskrider vida gränsen för när man är skyldig att upphandla enligt lag.

Driften och verksamheten har dessutom kostat mer än vad Kultur-, fritids- och ungdomsavdelningen har budget för och fullmäktige ville inte skjuta till mer pengar.

– Det finns ingenting som vi från tjänstemannahåll kan stödja oss på för att förlänga avtalet.

Han hoppas att föreningen säljer den tekniska utrustningen till kommunen så att främst barnbio kan fortsätta visas under våren och att föreningar kan boka lokaler tills renoveringen börjar, förhoppningsvis i höst. Därefter måste kommunen försöka hitta en ny lösning.

undefined
Staffan Eklund anser att politikerna i Bodens kommun gör rätt som vill följa Lagen om offentlig upphandling när det gäller verksamheten på Sagabiografen.

Han sticker inte under stol med att det har varit en svår fråga.

– Det har pågått så länge och dränerat väldigt många både inom politiken och på tjänstemannasidan på energi. Jag upplever att det finns en förväntan om att vi ska fuska med gällande regelverk och det känns inte ok. Besluten är fattade i demokratisk ordning och jag tycker det är bra att politikerna vill göra rätt. 

Sagabiografen

Sagabiografen i Boden ägs sedan några år tillbaka av Samhällsbyggnadsbolaget och fungerar som biograf, teater, konsertlokal och som ett Folkets hus.

Här visas elva biofilmer i veckan.

Riksteatern, Kulturskolan och Ung scen norr har också nyttjat scenen, liksom Musikgymnasiet i Boden. 

Därutöver arrangeras det också kongresser, dans och andra evenemang både på scenen och i de omkringliggande salarna i Medborgarhuset. 

Folkets hus-föreningen har hyrt Sagabiografen sedan 1966.

Före pandemin hade man 48 000 registrerade besökare per år, sedan sjönk det, men var på väg tillbaka till de siffrorna igen.
Bodens storbands konsert och Socialdemokraternas kongress är två av de arrangemang som har avbokats.

Riksteatern är hänvisad till bygdegårdar och andra samlingslokaler i byar som Harads, Bredåker, Gunnarsbyn och Alträsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!