Osteoporos kostar samhället 18 miljarder om året direkt och indirekt och det är mer än för MS och diabetes tillsammans.
Förutom det ekonomiska så tillkommer ett stort lidande och en försämrad livskvalitet.
Att sätta fokus på åkomman känns viktigt för de som drabbats därför bildades i november en osteoporos-förening i Norrbotten.
Högsta växeln
Länsföreningens ROP:s ordförande är distriktssjuksköterskan Anita Sandström, själv drabbad. Och hon har lagt in högsta växeln för att lyfta fram sjukdomen, informera om den och skapa en bättre vård för de drabbade, alltifrån möjligheten att få en tidig och säker diagnos till en bra behandling som kan hejda sjukdomsförloppet.
– Jag skulle vilja se en vårdplan! för hela länets sjukvård, säger Anita Sandström som tycker det är mycket viktigt med ett helhetsgrepp kring sjukdomen som är ganska tyst.
Benceller bryts ned
Människans skelett byggs upp fram till 25-årsåldern. Efter det omsätts det under hela livet. Osteoporos är när fler benceller bryts ned än vad som byggs upp. Då blir man benskör och risken för benbrott ökar.
Före första frakturen visar sig vanligen sjukdomen inte i några symtom annat än att man minskar på längden, ett tecken så gott som något.
– Jag skulle vilja få in ett nytt tänk inom sjukvården för att tidigt upptäcka de som är drabbade av den här sjukdomen. Man kan ju inte screena alla, men att man tar sig tid och frågar patienten lite mera ingående hur det ser ut i släkten, finns det någon med sjukdomen i familjen med mera, finns det någon anledning till att man bröt höften när man ramlade? med mera, önskar sig Anita Sandström som själv drabbades för ett år sedan i samband med en båtolycka.
Hon hade också en ärftlig koppling, ärftlighet av sjukdomen ligger på 70 procent.
Görs för lite
Hon tycker att det görs alldeles för lite i dag för att identifiera riskpersoner, bland annat på kvinnor i 40-åldern som kommit tidigt i klimakteriet. Och det borde läggas mera resurser från exempelvis Norrbottens läns landsting för att möta behovet. Det finns ju pengar att spara, menar Sandström, som ska lägga krut på att informera och agitera för saken bland sjukvårdsfolk och politiker.
– Den här sjukdomen för ju med sig jättestora kostnader för samhället, ställ det i linje med de relativt billiga investeringar som en bentäthetsmätare skulle innebära, säger hon och önskar sig en sådan till länet.
Det finns projekt igång i länet, på Sunderby sjukhus och inom primärvården i Boden med specialintresserad vårdpersonal.
– På ortopeden på Sunderby sjukhus har man projektet På stadiga ben och det är ju bra men det skulle behövas en särskild mottagning för osteoporospatienter. I Sundsvall har man en sådan, berättar Anita Sandström.
I dagsläget fokuserar ortopedens projekt på brott på handleder för att hitta osteoporotiker. Men benbrott på grund av benskörhet kan man få också i ryggkotorna, höfterna och andra delar av skelettet.
Att bota benskörhet går inte idag men man kan med medicin stoppa processen.
– Man kan ta kalktabletter, det finns en injektion som man kan få som man tar för ett halvår och en infusion, en injektion som man tar en gång om året, säger Anita Sandström. Sedan finns det mycket man kan göra själv också.
Två skivor ost
– Ja, ett par glas mjölk om dagen och två skivor ost är ju en billig åtgärd, att motionera, inte röka, se till att vara ute och få lite sol, säger Anita Sandström som gläds över att det forskas en hel del i ämnet bland annat på Karolinska institutet.
Gunvor 67 år, Boden, är en av de i dagsläget 30 medlemmarna i den nya länsföreningen. Hon fick vetskap om sin sjukdom då hon för ett år sedan bröt handleden efter att ha halkat omkull.
–Jag äter kalktabletter i dag och har gått i ”skola” hos sjukgymnasterna på Björknäs vårdcentral för att lära om sjukdomen, berättar hon. Hon säger att efter att hon själv fått diagnosen så ser hon andra potentiella bärare av sjukdomen runt omkring sig.
– Det finns många som är drabbade, säger hon och tycker det är bra att sjukdomen lyfts fram och fokuseras på. Själv har hon bara goda erfarenheter av sjukvårdens bemötande. Så borde alla få ha det, tycker Gunvor Lundberg.
Anonym folksjukdom
Varannan kvinna och var fjärde man beräknas drabbas av den nya folksjukdomen benskörhet, eller osteoporos som den också heter. För lite motion, dålig kosthållning, rökning och ärftlighet är några faktorer som ligger bakom denna vanliga men anonyma sjukdom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!