Anna-Greta går gymnasiet hemma under pandemin

För många gymnasieungdomar förändrades tillvaron radikalt när Folkhälsomyndigheten gick ut och förespråkade distansundervisning.

Anna-Greta Boström i Boden är en av alla
gymnasieungdomar som pluggar hemifrån på distans just nu.

Anna-Greta Boström i Boden är en av alla gymnasieungdomar som pluggar hemifrån på distans just nu.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2020-05-12 11:30

Anna-Greta Boström, 18 år, går andra året på livsmedelsprogrammet i Luleå. Sedan i mars har hon studerat hemifrån. 

– När jag först fick beskedet blev jag chockad, berättar hon.

Eftersom hon läser en yrkesförberedande utbildning med en stor del praktiskt arbete undrade hon hur det skulle fungera.

– Jag blev orolig att jag skulle behöva jobba under sommarlovet. Det var en stor ovisshet.

Hon bor i en lägenhet i Boden. Hennes lillasyster går ettan i gymnasiet, så hon pluggar också hemifrån, likaså arbetar hennes mamma hemifrån och denna vecka har hennes pappa ledig vecka.

– Man bråkar ju mer när man är hemma hela tiden för att man är så tätt inpå varandra. Jag är dessutom den enda i klassen som bor i Boden, så jag har tappat mycket av det sociala. Man behöver ju träffa jämnåriga.

Endast en gång varannan vecka åker hon till Luleå och för att ha lektion i bageri i en liten grupp på tre elever. Någon skollunch serveras inte.

Den här terminen läser hon svenska, naturkunskap, historia och bageri. Eftersom gymnasielever läser kurser som i regel avslutas efter ett läsår så kommer hon att få flera slutbetyg just i år.

Trots att hon saknar kompisarna tycker hon att det har gått bra efter omständigheterna. Det var svårast i början.

– Jag visste inte hur jag skulle lägga upp allting. När du pluggar hemma är det som att du aldrig lämnar skolan och det var stressande. I skolan har man lektion och när den är slut får man ett miljöombyte. Men nu har jag hittat rutinerna.

De arbetar i ett digitalt Internetbaserat lärosystem som heter Teams. En lärare ringer upp gruppen när det är dags för lektion, för närvaro, har genomgång och berättar vad de ska göra. Det finns en videofunktion så att alla kan se varandra. Sedan får de jobba själva, men de kan ta kontakt med läraren om de behöver hjälp. De kan också ha prov och läxförhör på distans. 

– Det handlar mycket om eget ansvar.

Problemet är att många skolor i Sverige använder Teams, inte bara i Luleå. 

– Det blir överbelastat och laggar, så att vi inte hör lärarna och på vissa datorer stängs programmet. Det tar väldigt mycket tid och energi.

Men det finns också fördelar med distansundervisning.

– Jag bor ju i Boden och kan aldrig gå hem på håltimmarna som de andra och jag brukar ha väldigt tidiga morgnar i vanliga fall. Nu kan jag sova längre och känner mig mer utvilad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!