Den 6 april fick Berg frågan av media om han var jävig vad gäller anställningarna eftersom han och fastighetschefen Conny Bergvall var svärföräldrar åt varandras barn.
– Berg ville att utskottet skulle fatta beslut i frågan, annars hade han väl bara kört på. Det fanns en anledning till att han inte fattade beslutet på delegation utifrån spekulationer att det skulle uppfattas som delikatessjäv, säger Nordmark.
Den 27 april ändrades delegationsrätten. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott anställt de fyra nya förvaltningscheferna Conny Bergwall, Maria Lundgren, Magnus Åkerström och Catharina Liljeholm istället för Berg.
– Ändringen görs av två anledningar. Den första är att det är en unik händelse att vi i Boden minskar antalet förvaltningar från åtta till fyra. Den andra är att Mats Berg tidigare anmält förhinder att fatta det här beslutet om anställning av förvaltningschefer.
Enligt kommunalrådet har man kontaktat Sveriges kommuner och regioners (SKRs) förbundsjurister rörande delikatessjäv.
– Svaret vi fick var att det hade kunnat vara delikatessjäv om Conny Bergvall och Mats Berg lärt känna varandra via sina barn när de blev ett par. Det har man inte gjort eftersom cheferna är barndomsvänner. Bergvall var också anställd innan Berg blev kommunchef.
Kommer Berg att få tillbaka delegationen?
– Absolut. Det här var ett speciellt ärende.
Om förändringen var så unik, borde man inte tänkt på delegationsrätten direkt?
– Ja, det kanske man kunde ha gjort. Nu blev det så i alla fall.
Under MBL-förhandlingen följde inte heller kommunchefen kommunens egen policy vid chefstillsättningar.
– Särskilda skäl kan göras i rekryteringsprocessen om de är väl avvägda och man informerat facken. Det är uppfyllt och man har inte brutit mot policyn.
Risk för jäv finns också i policyn?
– Ja, men vi tycker inte det är jäv. Inte heller SKRs jurister.
På måndag fattar fullmäktige beslut om den nya kommunförvaltningen. Enligt Nordmark kommer nya samhällsförvaltningens chef Conny Bergvalls lön som sätts av kommunchefen Mats Berg att granskas av en HR-jurist.
– Vi vill ha en andrahandsgranskning så det inte ska bli några spekulationer om jäv eller hur lönesättningen hanteras, säger Claes Nordmark(S).