Allt färre spelar bingolotto

Försäljningen av bingolotter minskar kraftigt. För BBK fotboll har försäljningen halverats. -I två år har vi väntat oss att programmet läggs ner, säger sportchefen Ingemar Ek.

VILL SPELA. Lilian Sandberg köper en bingolott av Inge Johansson. Hon tycker att det vore tragiskt om programmet lades ner.

VILL SPELA. Lilian Sandberg köper en bingolott av Inge Johansson. Hon tycker att det vore tragiskt om programmet lades ner.

Foto: Linda Kask

BODEN2008-02-27 01:45
Bingolottos framtid ser i dag dystrare ut än någonsin. Sedan programmet i början av året bytte kanal och började sändas i TV4+ har tittarsiffrorna rasat. Vid en mätning i mitten av februari var det bara 200.000 som tittade. Under sina glansår på 1990-talet nådde programmet omkring tre miljoner tittare.Nu överväger programledaren Rickard Olsson att sluta. I en intervju i Expressen beskriver han läget som katastrofalt, både för programmet och sin egen karriär.Sälj av ideella krafter
I många föreningar måste de aktiva sälja eller prenumerera på lotter, men så är det inte för BBK fotboll där försäljningen sker med hjälp av ideella krafter. Inne på Coop Forum sitter på tisdagsförmiddagen Inge Johansson bakom ett bord med utlagda bingolotter av olika varianter som kostar från 40 till 80 kronor styck.-Det går ganska dåligt att sälja lotter. Inte många stannar till, säger han och tillägger:-Sverigelotten går faktiskt bättre.Lilian Sandberg stannar dock och köper en lott. Hon spelar varje helg, det har hon gjort sedan den tid då Loket var programledare. Hon tror att största anledningen till dåliga tittarsiffror och minskad försäljning är att programmet har bytt kanal.-Programmet har inte blivit sämre. Det vore verkligen tragiskt om bingolotto skulle sluta sändas och jag är rädd att det blir så. Många äldre har inte TV4+ och kan inte längre spela, säger Lilian Sandberg.Får skicka tillbaka lotter
Jan-Erik Waaranperä är ansvarig för BBK fotbolls bingolottoförsäljning. Han berättar att den senaste veckan har han fått skicka tillbaka lotter.-Nu säljer vi cirka 200 lotter, för några år sedan sålde vi upp till 400. Då hade vi en heltidsanställd som satt och sålde. Den här utvecklingen är inte bra för klubben, säger han.Ingemar Ek medger att bingolotterna visserligen är en bra inkomst men är inte särskilt orolig över den minskade försäljningen.-Vi är försiktiga när vi gör vår budget eftersom vi är medvetna om att försäljningen går neråt. Vi har med i vår beredskap att det går sämre och försöker se andra alternativ för framtiden, till exempel Sverigelotten eller de nya spel som säkert kommer, säger Ingemar Ek.Han tror inte att föreningarna står och faller med Bingolottos vara eller icke vara.-Nej, inkomster från lotter har alltid funnit. Vi är tacksamma för vad Bingolotto har gjort för föreningslivet. Men den sista flytten till en ny kanal var inte bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om