Äldreboendet som splittrar partiet

Det är ett äldreboende med förhinder. Det socialdemokratiska partiet har varit splittrat, det har debatterats hårt, partikamrater har blivit uppsträckta och nu är detaljplanen överklagad. ”Jag anser fortfarande att det ska vara kommunalt”, säger Anna- Karin Nylund, S-kvinnor.

Placeringen. Det nya äldreboendet med 120 platser ska byggas på Bjöknäsområdet. Granne blir campingen, vars ledning oroar sig för att platserna närmast inte ska bli attraktiva för besökare.

Placeringen. Det nya äldreboendet med 120 platser ska byggas på Bjöknäsområdet. Granne blir campingen, vars ledning oroar sig för att platserna närmast inte ska bli attraktiva för besökare.

Foto: Karin Sjöberg

Boden2017-08-18 06:00

Anbudstiden för aktörer som vill bygga, driva och sköta omsorgen i det nya äldreboendet, gick ut på tisdagen. I september ska det finnas ett beslut om vilket företag det blev.

Det är kort om tid. Hösten 2019 ska det nya äldreboendet i Boden stå klart. Då går avtalet för nuvarande äldreboendet Midgårdarna ut. Till dess måste Bodens kommun se till att 120 äldre har någonstans att bo.

Planen är att bygga ett nytt i centrala Boden, intill Björknäsområdet.

Beslutet om att lämna över både byggnationer och drift till privata företag har varit kontroversiellt. Det har väckt upprörda känslor både inom det socialdemokratiska paritet och i fullmäktige, där Vänsterpartiet har protesterat högljutt.

När detaljplanen för det nya boendet ställdes ut lämnade campingen, som ligger intill, in en överklagan.

När Socialdemokraterna i Boden höll årsmöte den 5 mars i år blev det stormigt.

Det var då partiets beslut om ett privat äldreboende skulle tas. Leif Pettersson, riksdagsman och Inge Andersson kommunalråd, båda från styrelsen, var mycket bestämda och menade att privat var den bästa lösningen.

Kommunen behöver därmed inte lägga ut stora pengar på ett bräde för byggnationer. Kommunen blir inte heller den som ska rekrytera personal till äldreboendet. Något som kan vara svårlöst i dessa dagar med personalbrist.

I den överklagan som Bodens camping har skickat in framgår det att representanter från företaget har träffat ansvariga på kommunen. Campingen har även lämnat in skriftliga synpunkter. Peter Engström, ordförande i styrelsen, skriver i överklagan till mark- och miljödomstolen att kommunen inte tagit hänsyn till synpunkterna när beslutet om detaljplanen togs. Det finns en oro att de platser som ligger närmast det nya äldreboendet kommer att vara mindre attraktiva. Framför allt vill campingen ha en utökad markyta.

– Vi vill ha allt nedskrivet och påskrivet och det hade vi inte när klagandetiden för detaljplanen gick ut. Men nu har vi en positiv dialog med kommunen och jag är övertygad om att vi ska komma överens, säger Peter Engström.

Det hela började med att det skulle göras vad som enligt de kommunala termerna benämns konkurrensutsatt dialog för ett nytt äldreboende. Förfarandet presenterades för politikerna under hösten 2016.

– Det innebär att man inledningsvis kan föra en dialog med leverantörerna kring utformning av vad man ska köpa, sa Theresa Hägglund, upphandlingschef, i en tidningsartikel.

Flera olika alternativ har diskuterats, där ett delat äldreboende med hälften privat omsorg och andra hälften kommunal varit ett. Så ser det ut på länets enda privata äldreboende som finns i Haparanda.

På Socialdemokraternas årsmöte i Boden den 5 mars i år presenterade styrelsen tre alternativ. 1) Att såväl byggnation som omsorg sköts av ett privat företag. 2) Delad verksamhet. Hälften sköts av privat företag, hälften sköts av kommunen. Det gäller såväl fastighetsskötsel som omsorg. 3) Att enbart lägga ut byggnation på privat företag och att drift och omsorg sköts av kommunen.

Partiet skulle nu ta ett inriktningsbeslut.

Riksdagsmannen Leif Pettersson och kommunalrådet Inge Andersson från styrelsen var de som talade sig varma för alternativ ett. Anna- Karin Nylund, ordförande för S- kvinnorna, var helt emot privat regi. Hon menade att en privat aktör ökade risken för lägre löner och lägre bemanning.

En stötesten var att enligt ett EU- direktiv kan kommunen inte kräva att företaget som tar på sig att ordna byggnation, omsorg och drift ska ha kollektivavtal.

– Jag fick kalla kårar när jag hörde att vi inte kan ställa krav på kollektivavtal. Jag tillhör byggnads. Vi har enorma problem med det, sa Glenn Blom.

Än i dag anser han att kommunerna borde kunna ställa krav på kollektivavtal vid upphandlingar.

– Jag är skeptisk till att man bygger ett privat äldreboende under de här omständigheterna, säger han.

Efter en lång och het debatt begärdes slutligen votering och det stod klart att alternativ ett förordades av partiet.

– Jag tycker att välfärden ska skötas kommunalt. Jag har inte deltagit i de politiska beslut som sedan har tagits i det här ärendet, säger Anna- Karin Nylund, som är ledamot i kommunfullmäktige.

Splittringen fortsatte. Inför kommunstyrelsens sammanträde den 20 mars i år samlades den socialdemokratiska gruppen för en omröstning, den slutade med att nej till privat aktör segrade.

– Den omröstningen borde aldrig ha ägt rum, sa Leif Pettersson i Bodens socialdemokraters styrelse sedan i en tidningsartikel.

Han menade att partiet hade på årsmötet tagit ett principbeslut som borde gälla.

Senare hölls ett extra gruppmöte där Leif Pettersson, som även är ledamot i fullmäktige, enligt egen utsago berättade hur läget var.

– Och det köpte de allra flesta, sa han efteråt.

Kommunalrådet Inge Andersson konstaterar att det beslut som tas på ett årsmöte är jämförbart med det som tas på en kongress.

– Det som tas där får Löfven hålla sig till. Vi är ett stort parti och det finns många åsikter, men nu är det här som gäller, säger han i dag.

När frågan sedan togs upp i kommunfullmäktige den 3 april syntes inte splittringen inom Socialdemokraterna längre. 39 av fullmäktiges 49 ledamöter röstade ja till det helt privata alternativet.

Vänsterpartiet var emot och flera ledamöter gick upp i talarstolen. Bo Englund sa att det gjorde ont i honom.

– Det är en sorgens dag för socialister. Skola, vård och omsorg är våra heliga ämnen, sa han.

I de förslag som inbjudna företag lagt fram i den samverkan som kommunen haft har det förekommit många idéer. Allt från att äldreboendet ska ha en spaanläggning till att det ska finnas en restaurang med finare mat. Hur de inlämnade anbuden ser ut är inte officiellt ännu.

I dagarna gås anbuden från intressenter igenom.

Detaljplanen ställdes ut under våren och kommunfullmäktige fattade beslut om att anta den.

Efter det överklagade Boden camping och bad AB beslutet till mark- och miljödomstolen. Där ligger den nu i väntan på behandling. Hur långt det är till beslut i domstolen kan ingen säga. En möjlighet är också att ledningen för campingen kommer överens med kommunen och att styrelsen då drar tillbaka överklagan.

Komunalrådet Inge Andersson är inte oroad.

– Jag är övertygad om att vi hinner bli klara med bygget i tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!