Danmark har en längre tid skakats av en skandal med politiska grunder.
En dansk medborgare påstår att han via danska underrättelsetjänsten skulle ha anlitats som hemlig agent. Han ska dessutom ha varit kopplad till den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA, men också till den engelska motsvarigheten, MI5.
Syftet skulle ha varit att infiltrera, spåra upp och eliminera tunga namn inom terroristgruppen al Qaida. Dansken hävdar att han via underrättelsearbetet bidragit till att eliminera ett av al Qaidas tidigare toppnamn, Anwar al-Awlaki, som dödades av amerikanarna i Jemen i fjol.
Förnekar kännedom
Den danska underrättelsetjänsten, PET, har varken bekräftat eller dementerat samröre med mannen men har nyligen förnekat att de ska ha något med al-Awlakis död att göra.
- Situationen är mycket besvärande för säkerhetstjänsten i Danmark. Man har fått tvätta byken publikt, säger Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Finner belägg
Ranstorp har följt den danska skandalen på nära håll och han uppger att dansken har kunnat belägga flera av sina påståenden, bland annat finns inspelningar som förts mellan underrättelsetjänsterna och dansken.
- Jag tror nog att det finns en sanningshalt i delar av vad han säger. Han har visat sig vara oförutsägbar. Tydligt är att han är en extrem person som säger sig ha jobbat för "båda sidor" under årens lopp, säger Magnus Ranstorp.
Ville värva honom
Nu har en brittisk medborgare i Norrbotten valt att berätta om sitt samröre med dansken. Den 35-årige britten påstår att dansken ville värva honom för att infiltrera al Qaida. Men männens uppgörelse sanktionerades inte av MI5, den brittiska underrättelsetjänsten.
- Det är mycket troligt att utgå från att MI5 skulle sätta stopp för ett sådant företag. Hypotetiskt sett skulle det vara ett klokt beslut, säger Ranstorp.
Ranstorp ifrågasätter också att britten skulle kunna lyckas komma in i al Qaida, på det sätt som britten påstår: att han skulle rekryteras av dansken och sedan bli accepterad.
- Man jobbar systematiskt med kontroll av människor. Man vet mycket väl vem man tar in. Det är inte rimligt att tro att det skulle ha lyckats, säger Ranstorp.
Säpo vill inte uttala sig om ärendet.
- Vi kommenterar ytterst sällan, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos Säkerhetspolisen
Vilka metoder använder ni generellt för att kartlägga personer i landet med kopplingar till utländska underrättelsetjänster?
- Vi uttalar oss inte om underrättelseinformation. Det kan bli missvisande, säger Franzén.