Officiellt gjorde han sin sista dag på jobbet i fredags, innan han lämnade över ansvaret till den nya ägaren Isa Sonkur. Han kommer dock fortfarande vara tillgänglig och hjälpa till med beställningar när det behövs.
– Och så kommer jag nog komma hit och äta och träffa de gamla stamgästerna ganska ofta. Det blir bara ovant att behöva gå in genom huvudentrén… Men det känns skönt att lämna över till en ägare som kommer driva restaurangen i samma anda, med husmanskost, pizzor, catering och så vidare.
Dick Bergman är ursprungligen från Luleå och började som 14-åring arbeta som lärling, eller ”smörgåsnisse” som det då kallades, på Standard Hotell i Luleå. 1985 tog han över O2 i Boden och har stannat kvar där ända sedan dess.
– 30 år, det är nog ingen i Boden som drivit en restaurang längre än så. Jag har fått servera mat till både höga generaler och kungen, men det jag är mest nöjd med är nog att vi aldrig – mig veterligen – haft en missnöjd matgäst, säger han.
71 år gammal menar han att "idéerna fortfarande finns, men inte orken att genomföra dem längre". Men även om han ser fram emot att varva ner lite kommer han ännu inte lämna branschen helt. Hustrun Elzbieta Bergman driver Dagoberts Mack-Bar i Boden och Dick ska nu hjälpa till att baka bröd om morgnarna.
– Det är väl passande att jag slutar som jag började, som ”smörgåsnisse”, skrattar han.