Adjö till högstadiet i Harads

Högstadiet i Harads går i graven. Efter skolavslutningen var det lite vemodigt på kyrkbacken.
–Tänk om det är så att det här var det sista. Jag blir upprörd, sa Marie Wahlberg, vars son börjar sjuan till hösten.

GÅR UT. Den sista kullen avgångselever på Harads skola vinkar hejdå till föräldrar, elever och lärare på kyrkbacken.

GÅR UT. Den sista kullen avgångselever på Harads skola vinkar hejdå till föräldrar, elever och lärare på kyrkbacken.

Foto: Maria Ekman

Boden2013-06-07 13:35

Blanka ögon syntes i bänkraderna när klass nio på Harads skola sjöng sin egen sång på skolavslutningen i kyrkan. Att det var den sista kullen av sistaårselever tänkte nog många på.

–Det är en era som går i graven. Det är många generationer som gått i skolan. Jag är imponerad av den kraft i samhället som kämpat för att behålla skolan, sa rektor Mikael Lindberg i sitt tal.

Högstadiet i Harads ska läggas ner trots att många i byn kämpat för dess existens. Idrottsläraren Lotta Lund Lindström var rörd när ceremonin i kyrkan var över. Hon har jobbat med alla årskurser i skolan och har trivts med sitt arbete.

–Det är jättetråkigt att högstadiet försvinner. Det är en skola som ger så mycket. Vi jobbar nära varandra och får relationer till eleverna på ett helt annat sätt.

Lotta Lund Lindström är bodensare och ska i och med nedläggningen börja jobba i Boden. Hon menar att det är tråkigt för henne, men ännu tråkigare för de som bor här då skolan är en sådan viktig del av samhället. Bland eleverna i klassrummen har det varit blandade känslor inför nedläggningen.

–Det har varit dagar då elever varit irriterade men de har förstått vår situation, att vi lärare inte kan göra något. De är ledsna och det måste de få vara. Jag är ju också ledsen, sa hon.

Rektor Mikael Lindberg tyckte också att det kändes lite vemodigt efter ceremonin.

–Det är klart att det gör det. Men möjligheterna för barnen blir större, menade han.

Utanför kyrkan stod föräldrar och elever och vinkade hejdå till niorna som traditionsenligt skjutsades iväg på en lövad lastbil. Per-Anders Eriksson och Marie Wahlberg Erikssons son Elias Wahlberg börjar sjuan till hösten.

–Det är tråkigt att börja i en annan skola. Här är det nära och man behöver inte gå upp så tidigt på morgonen. Ska man åka långt blir det mindre tid efter skolan, sa han.

Föräldrarna har engagerat sig i bygdens skolfrågor och är upprörda över nedläggningen av högstadiet. In i det sista har de hoppats på en lösning.

–När det blir mindre elever måste man anpassa kostymen efter det. Det är långt ifrån omöjligt att driva en skola. Vi har varit med i skolgruppen och tittat på siffror. Det är vansinne, kommunen gör en förlustaffär, sa Per-Anders Eriksson.

De har räknat på hur lång tid bussen till Boden tar och för de som har längst kan det bli en resa på två timmar, enkel väg. Skoldagarna blir långa och då sätter de hellre barnen i Vuollerims friskola.

–Och då försvinner skolpengen till en annan kommun, sa Per-Anders Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om