80 tjänster hotas i Boden

Närmare 80 tjänster hotas inom kommunen.
Det befarar kommunal sektion 12.
Socialnämndens underskott kan landa på närmare 20 miljoner kronor.
Det motsvarar 60 tjänster. Matdistributionen inom hemtjänsten övertas av tekniska förvaltningen.

BODEN2006-10-06 06:00
Kommunal sektion 12 i Boden befarar personalneddragningar.
- Nästa vecka kommer vi få en information enligt MBL om ett sparförslag. Detta med anledning av att prognoserna pekar på att socialnämndens underskott kan bli mellan 15 till 20 miljoner kronor. Vi har fått signaler om att det kommer bli personalneddragningar och kanske inte bara bland kommunals medlemmar, säger Jan Oskarsson, ordförande i kommunal sektion 12 i Boden.
Kommunal kommer alltså nästa vecka informeras enligt MBL paragraf 19 om de sparåtgärder som ska sättas in för att minska underskottet.

Ökande problem
Jan Oskarsson tycker att arbetsgivaren har dålig koll på de vikarier som tas in.
- Vi ser ett ökande problem med att många vikarier kvoteras in enligt nya las-regeln som säger att en person som jobbat 1.080 dagar ska tillsvidareanställas.
Problemet är att arbetsgivaren inte verkar ha haft koll på hur många vikarier man tagit in och som fått en tillsvidareanställning.
Frågan är nu om man har för hög bemanning på vissa ställen i förhållande till de beslut som tagits, säger Jan Oskarsson.
Han undrar också om socialnämnden har för snål budget eftersom nämnden under lång tid brottats med stora underskott.

Sparförslag
- Det kanske borde fördelas mer pengar till socialförvaltningen.
Jan Oskarsson menar att personalkostnaderna är nämndens största kostnader.
- Vi måste nu se hur sparförslaget ser ut. Vi får hoppas att tillsvidareanställd personal får jobba kvar. Men om underskottet blir 20 miljoner kronor så motsvarar det 60 tjänster.
Matdistributionen inom hemtjänsten kommer övertas av tekniska förvaltningen.
- Vi har ingen aning om hur det övertagandet kommer gå till. Men det kommer säkert medföra att folk blir övertaliga som det ser ut idag. Jag tror det handlar om 10 till 15 årsarbetare.

Extra personal
- I dag måste vi ta in extra personal för att klara omvårdnaden. Det kanske vi slipper när hemtjänstens personal inte behövber hämta maten och leverera den. Någon annan ska sköta leveransen. Huvudsyftet med förändringen har inte varit att minska antalet anställda. Det handlar om en service som andra kan hjälpa oss med. Våra kunder ska vara nöjda, säger Kajsa Björnström, chef för äldreomsorgens ordinära boenden.
På fastighetssidan sker en del förändringar inom kommunen. Campingen, utebadet, Storklintens skidanläggning, Tallboskolan och Skapa ska säljas till privata aktörer.
Tekniske chefen Stefan Wuolo vet i dagsläget inte hur försäljningen påverkar de anställda.
Anders Pettersson vid tekniska förvaltningen tror att det handlar om fyra till fem fastighetsskötare som berörs.
Dessa kan dock komma att övertas av de privata bolag som tar över de kommunala anläggningarna.
<P>Läs mer:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1306153&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Analys pågår, Norrbottens-Kuriren 6 okt 2006</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1306185&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">"Mycket handlar om bistånd", Norrbottens-Kuriren 6 okt 2006</A></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om