45 miljoner back: Vi tvingas spara boende

Handlingsplanen för Bodens socialnämnd ska minska underskottet på 45 miljoner. Det drastiska förslaget är att inte utöka med 70 platser när det nya privata äldreboendet öppnas hösten 2019. " Vi har inte fått någon budget trots ett uppdrag att öppna platserna", säger Beatrice Öman (S).

Socialnämndens ordförande Beatrice Öman begärde mer pengar i fullmäktige, men det avslogs.

Socialnämndens ordförande Beatrice Öman begärde mer pengar i fullmäktige, men det avslogs.

Foto: Lena Leffler

BODEN2018-09-26 16:42

Socialnämndsordförande begärde på sista fullmäktige mer pengar till de ofinansierade posterna men det avslogs. I år har alla kommunens sociala verksamheter en minusprognos utom biståndsenheten. Nämnder och styrelser med minus ska den 1 oktober redovisa åtgärder för att få en ekonomi i balans till kommunstyrelsen. I tisdags gick socialnämnden igenom delårsrapporten med sin handlingsplan. På en månad har minuset ökat från 42 till 45 miljoner. Förslaget är att inte utöka med 70 platser och istället stänga 70 existerande platser, utöver Midgårdarna. Det ger en besparing på 30 miljoner.

– Det betyder att de ofinansierade platserna måste i så fall stängas i en kommunal verksamhet, fast vi anser att vi behöver fler platser, så det är egentligen inget gångbart alternativ. En stängning motsvarar i alla fall inte den demografiska utveckling som vi förutser, säger Öman.

Många verksamheter fått ökade kostnader för att det råder platsbrist inom äldreomsorgen. Kommunen har även fått betala till Region Norrbotten när patienter fått ligga kvar för att kommunens korttidsplatser inte räckt trots utökning. Nästan alla kostnader kring boendeplatser är personalkostnader hela året runt. Dessa har också stigit under året därför att kommunen öppnat nya platser.

– Underskottet uppstår för vi saknar finansiering och kostnaden har stigit i bestående verksamhet. Vi ska nu undersöka varför.

Utskrivna patienter har fått utökad hemtjänst och hemsjukvård när korttidsplatser saknats. Därför backar även hemtjänsten med minus 10 miljoner och hälso- och sjukvårdsenheten med minus 3,6 miljoner.

Kostnad per brukare redovisades också på nämnden.

– I dag är biståndsenheten generös i sina beslut om äldreboendeplatser jämfört med liknande kommuner. Vi har en lång kö till äldreboende, som vi förklarar med bristen på tillgängliga platser snarare än med att vi är för generösa i bedömningen. Nämnden känner inte igen sig i den beskrivningen. Vi måste ändå titta på antalet platser i ett långsiktigt perspektiv, annars finns det en stor risk att man än en gång stänger platser som man sedan behöver, säger Beatrice Öman.

Betalningsansvaret för utskrivningsbara patienter kostar kommunen 10 miljoner i år.

– Tack vare de nya korttidsplatserna i Harads som öppnades i sommar har vi inte kvar något betalningsansvar, men den upplupna kostnaden för 2018 var kring 10 miljoner innan de nya platserna öppnades.

Kommunen är också generösa med insatser inom individ- och familjeomsorgen eller kring barn och ungdomar enligt redovisningen kostnad per brukare jämfört med kostnaderna för likartade kommuner.

– Om vi skulle anpassa dessa så kan vi kanske spara 2-3 miljoner, men frågan är om det ens är önskvärt, då det handlar om individärenden där stöd behövs.

Idag backar individomsorgen med 9,3 miljoner, och boende och stöd med 4,2 miljoner.

– Vi behöver täckning i budgeten för kostnader som vi inte kunnat förutse, vilket händer i vår verksamhet, men den största delen består av uppdrag som vi fått utan medföljande finansiering, säger Beatrice Öman (S), socialnämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om