2008-07-03: Bodengallerian inte anpassad för funktionshindrade

Det är oklart hur handikappanpassad Bodens första galleria blir. Alla lagstadgade krav kommer att genomföras, men resten av anpassningarna är upp till byggherren.  - Helt nöjd är svårt att vara, en del saker är lagstadgade, andra är önskemål som inte går att genomföra, säger Kjell Hultgren, samhällsbyggnadskontoret.

Det är osäkert hur handikappanpassad Bodens nya galleria ska bli. Förhoppningsvis är det inte så här svårt att ta sig runt.

Det är osäkert hur handikappanpassad Bodens nya galleria ska bli. Förhoppningsvis är det inte så här svårt att ta sig runt.

Foto: Joel Gustafsson

BODEN2008-07-03 06:00
Det var det granskande utskottet, handikapp- och pensionärsrådet i Boden som hittade flera anmärkningar på den första byggplanen. Byggplanen var inte anpassat för människor med funktionshinder. Synpunkterna skickades till samhällsbyggnadskontoret och en diskussion hölls. De synpunkter som faktiskt var lagstadgade ändrades direkt, men vissa anpassningar som funktionsnedsatta behöver, är helt upp till entrepenören AESV Opal AB att bestämma om det ska bli. Handikapprådets ordförande Bo Elmgren är inte nöjd. - Nej, vi kan inte vara det. Vi tog upp det som måste åtgärdas nu, inte sen. Kommer ni gå vidare med den här frågan? - Naturligtvis, vi måste motivera varför vi vill ha det så, och hur de ser det och sedan förhandla oss fram till det bästa. Ligger på byggherren
Flera av kraven på tillgänglighet som handikapp- och pensionärsrådet gav synpunkter på kommer mest troligt att åtgärdas. Flera av synpunkterna ansågs som möjliga att genomföra, men trots det så ligger det på byggherren. Några av kraven som rådet ville ändra på, men som samhällsbyggnadskontoret inte kan garantera kommer genomföras är att dörrar till toaletter skall vara uppmärkta på samma sätt som på Nordpoolen, och att det är kontrastfärg runt dörrarna. - Det kommer nog inte att genomföras. Byggherren har fått listan, men det är inget lagstadgat krav, säger Kjell Hultgen, byggnadsinspektör på samhällsbyggnadskontoret i Boden. Något annat som anmärktes på var placeringen av toaletterna, och antalet toaletter. Det var också viktigt att ha dem nära en hiss. Genom att flytta toaletterna närmare Sagabiografens toaletter så finns det flera på samma ställe. Men nära en hiss? - Det blir inte i närheten av en hiss, säger Kjell Hultgren. Markerade gångstråk
För att synskadade lätt ska kunna orientera sig i korridorerna så är det viktigt med markeringar. Det var något som handikapp- och pensionärsrådet kritiserade hårt. Samhällsbyggnadskontoret har lagt som krav på att det ska vara markerade gångstråk, men hur de ska se ut och vara placerade är inte bestämt. - Dörröppnare i avvikande färg har vi skrivit ner på byggsamrådsprotokollet, vi får se hur byggnadsbolaget tar till sig det. Gångstråken ska vara i avvikande färg och material, kommer det att bli så? - Det där hade dom svårt att uppfylla, jag vet inte varför. Det blir som en typ av gångstråk med slät beläggning, för att det skulle bli bäst så måste dom ha olika underlägg, som på trottoarer, med olika mönster, det var svårt att uppfylla. Samhällsbyggnadskontoret kan inte påverka mer än vad lagen kräver, resten är upp till byggherren. Hur lätt det blir för rullstolsburna och synskadade att ta sig fram när gallerian väl är byggd är oklart. Björn Isaksson, sekreterare i handikapprådet anser att den nya gallerian måste vara anpassad för alla. - Personer med funktionshinder har också pengar att sätta sprätt på, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om