2 700 har besökt tippen – bara en har blivit avstängd

Självservicen på Återvinningscentralen Brännkläppen har nu varit igång i fem månader. Produktionsledaren Rickard Widman tycker verksamheten fungerat bra med bara en person avstängd hittills. "Det är ett prövoår och vi avvaktar med att släppa på dygnet runt".

Återvinningens produktionsledare Rickard Widman uppe på rampen där alla containrar finns. "Vi har kameror här när det är obemannat för att se att folk slänger skräpet rätt."

Återvinningens produktionsledare Rickard Widman uppe på rampen där alla containrar finns. "Vi har kameror här när det är obemannat för att se att folk slänger skräpet rätt."

Foto: Lena Leffler

Boden2023-07-08 10:16

Självservice innebär att privatpersoner folkbokförda i Bodens kommun eller med ett aktivt avfallsabonnemang för ett fritidshus i Boden kommun har möjlighet att ansöka om tillträde till återvinningscentralen under obemannad tid måndag till lördag mellan 06.00 och 22.00. För att få ett "grönt kort" krävs att man går en utbildning på kommunens hemsida och gör ett slutprov.

– Incheckning sker via körkort eller pass med qr-koden. Man får inte låna ut sitt körkort eller släppa in efterföljande fordon på sin incheckning. Bryter man mot det hänvisas man till bemannade öppettider, säger Rickard Widman.

undefined
Ett prövoår för självservice tror produktionsledaren Rickard Widman kan vara bra. "Då kan man göra en utvärdering och se vad som funkat bäst."

De besökare som kommer till anläggningen på obemannad tid måste ha full koll och följa regler och rutiner som gäller för anläggningen.

– Före vi öppnade självservicen den 1 februari lät vi kommunens egna anställda först agera testpiloter.

2 700 passager har det blivit fram till och med 30 juni.

– I maj och juni har det varit flest, rättare sagt 1900 passager. När det är fint väder vill man kanske sola på dagarna och hellre slänga skräp på kvällarna.

undefined
Kari Hämälänen kastar sopor. "Jag tycker idén med självservice är jättebra. Jag har själv gjort en ansökan för ett par dagar sedan", säger han.

För att det ska vara möjligt framöver krävs att alla besökare tar sitt ansvar, följer anvisningar och är noggranna med sin sortering.

– Vi har ändå velat vara lite försiktiga och inte släppa på dygnet runt än. Jag har åkt ut själv när det varit en klämdag eller en större helg för att titta och bilda mig en uppfattning hur mycket vi kommer att behöva i framtiden, säger Widman.

I dag har återvinningen kamera vid grindarna och även inne på området.

– Kamerorna satte vi gång innan eftersom vi haft problem med inbrott, men vi vill också se om folk sköter sig och om det kastas fel. 

Hur ofta kollar man de filmerna?

– När vi kommer på morgonen går personalen igenom containrarna. Är det kaos efter natten brukar man säga till mig att gå in och titta på filmen. Den möjligheten finns bara inne hos mig, för det är ett väldigt strängt kameratillstånd. 

– När man uppenbart sett att någon kastat fel kanske man ringer till vederbörande. Det blir en tillrättavisning. Har man gjort ett stort övertramp stängs personen av. Det har hittills bara skett en gång på de här fem månaderna. Då får man göra om utbildningen på nätet, för då har man uppenbart inte förstått den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!