15 miljoner minus för social­nämnden

Chocksiffror presenterades för socialnämnden.
Underskottet beräknas landa på drygt 15 miljoner kronor.
Socialchefen tror det blir svårt att hitta besparingar.

BODEN2006-04-28 06:00
Vid onsdagens socialnämndsmöte fick politikerna veta att socialnämnden kan gå back med cirka 15 miljoner kronor i år. Det visar budgetprognosen.
- Det blir ett stort underskott om inte nämnden vidtar åtgärder. Vi fick i uppdrag av nämnden att komma med förslag till åtgärder för att få budgeten i balans. Men det blir inte lätt eftersom en stor del av verksamheten är lagstadgad, säger socialchefen Lotta Svärd.
Inför det här året minskades socialnämndens budgetram med 12 miljoner kronor.

Pressa kostnader
Även 2007 minskas tilldelningen till nämnderna. Det kan innebära att socialnämnden måste pressa kostnaderna med 20 miljoner kronor nästa år. Det motsvarar 60 platser i äldreboenden, 50 anställda eller halva hemtjänsten, enligt socialchefen.
Vid nämndens sammanträde föreslog Christer Carlsson (s) att socialnämnden begär mer pengar av kommunfullmäktige, totalt 9,5 miljoner kronor. Per-Olof Planting (kd) yrkade att nämnden skulle begära 15,9 miljoner kronor. Dessa förslag blev dock nedröstade av den styrande alliansen.
Vidare beslutade alliansen att omfördela personalresurserna. Det medför ökad bemanning till tre boenden och minskad bemanning till två boenden. Den omdebatterade riktlinjen med 0,60 dagpersonal per boende slopas nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om