100 nya tomter på Sävastön 2016

Bodens kommun satsar hårt på Sävastön som anses attraktivt. Två nya områden för bebyggelse skapas, Södra Lillgärdan och Brännan.

Foto:

BODEN2015-02-25 20:00

Södra Lillgärdan ligger öster om Mårängsskolan, på andra sidan den så kallade Golfströmmen. Området begränsas i grova drag av en gång-cykelväg i norr, Svängleden i söder och Lillgärdsvägen i öster.

– Vi har i princip inte kvar så många småhustomter på Sävastön. Ett område finns på Södra Lillgärdan, förklarar samhällsbyggnadschefen Lars Andersson. Detta är planlagt, men var tänkt att för bostäder i storkvartersform utan kommunal gatustruktur.

Byggrätter finns och en snabb planändring genomförs med kommunala gator, naturområden samt en tänkt tomtutformning.

– Byggrätten blir på 300 kvadratmeter. Stort. Men tomterna är hyfsat stora också.

Genom att området är planlagt sedan förut för bostäder räknar kommunen med att planändringen för 17 tomter ska gå förhållandevis snabbt. Tämligen snart väntas tomtförsäljningen starta. Miljö- och byggnämnden tar upp ärendet i april.

– Det här är ett snabbt sätt att möta den efterfrågan som finns för Sävastön med pendlingsmöjligheterna till både Luleå och Boden. Efterfrågan kommer att bli större framöver.

I slutet på mars planeras start för tomtförsäljningen. Under sommaren kan tomterna tillträdas och byggnationer börja.

Två andra nyare områden i Bodens kommun är under bebyggande. På Övre Sanden, nästan i centrala Boden, finns tre tomter kvar av 17. I älvnära Hornsberg, på "fastlandet" i Sävast, är fyra tomter sålda.

– Vi kommer att sälja fler även där, men det tar längre tid.

Nytt gällande tomtpriserna är att kommunen nu prissätter utan att vatten-avlopp ingår. Detta görs för att intresserade lättare ska kunna jämföra med andra kommuners tomtpriser.

Brännan ligger på Sävastön, men åt väster nära Luleälven, granne med Maran som är helt utbyggt. Där finns ett stort öppet område öster om Marans villor, mellan husen och skogshöjden mot Svängleden, med möjlighet till 80-talet tomter.

– Vi ska vara mer flexibla där och det kan bli även radhus och kedjehus, beroende på efterfrågan. Stor hänsyn tas till vad som framkom under förra samrådet, att bevara mycket av skogen.

Möjlighet finns att planen står klar i höst och att någon form infrastrukturåtgärder genomförs 2016.

Flerbostadshus behövs. Kommunen för dialog med intressenter om planarbeten, bland annat Lundagårdsområdet som får en flexibel plan för bostadsbyggande. En vision finns också sedan tidigare hur centrum kan förtätas. Efterfrågan på lägenheter är stor.

Lillgärdan ligger på Sävastön. De nya tomterna på Södra Lillgärdan blir på 1 100-1 600 kvadratmeter. Byggnadsytan är reglerad till maximalt 300 kvadratmeter. Byggnaderna ska vara källarlösa och taken röda. Området kommer att anslutas till Boden Energis fjärrvärmenät och kommunen planerar att erbjuda bredband via fibernätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om