Yttrandet som har skickats till H2 Green Steel tar upp alla brister, svagheter och sakförhållanden i underlaget som behöver förtydligas innan H2 Green Steel kan lämna in sin ansökan till Mark- och miljödomstolen.
Det här är några av synpunkterna från länsstyrelsen:
Tillgången på el och vätgas är inte säkerställd i inledningsskedet, därför kan det bli aktuellt att använda naturgas – bolaget måste i så fall redogöra för utsläpp och risker.
I stålverkets verksamhet krävs omfattande transporter av råvaror, produkter och avfall som kan få betydelse både för miljön och människors hälsa. Bolaget måste redogöra för omfattningen av transporterna och för den påverkan de kan ge upphov till i de olika skedena av verksamhetens utveckling samt hur miljöeffekterna av dem så långt som möjligt ska minimeras.
Bolaget måste även redogöra för hur man har tänkt minimera eventuella störningar av buller och damning, både från själva anläggningen och från trafiken till och från.
Det saknas i underlaget uppgifter om de två upp till 200 meter höga tornen som ska byggas – det måste klargöras om dessa kan bli ett hinder för flygplan.
Det är ännu oklart vilka utsläpp som kan uppkomma i luften och hur dessa är tänkta att minimeras.
Länsstyrelsen påpekar att det fins risk för kvicksilverutsläpp – något som bolaget måste planera för.
Det saknas underlag för att bedöma hur verksamheten kan komma att påverka ekologisk och kemisk status i omgivande vatten – något som är särskilt angeläget eftersom det kan beröra dricksvattenintaget till Luleå kommuns huvudvattentäkt som förser flest människor i länet med dricksvatten.
Det saknas en beskrivning av vilka rödlistade arter som kan påverkas i vattnet och även en kartläggning av hur grumling, förändrade temperaturer och förhöjda halter av olika ämnen kan påverka lek- och uppväxtområden för fisk.
Stora volymer vatten kommer att pumpas till och från Luleälven. Bolaget behöver redogöra för hur det påverkar vatten- och strandmiljöer, istillväxten på vintern samt hur utsläppet av det varma kylvattnet påverkar ekosystemet.
Både explosiv vätgas och farliga kemikalier ska användas i ståltillverkningen men det saknas en redovisning av vilka allvarliga olyckor som kan inträffa med anledning av det och hur dessa kan förebyggas. Länsstyrelsen menar att det även måste klargöras hur olycksrisken påverkas av yttre faktorer som till exempel jordbävning, ras och höjda flöden.
Bolaget behöver planera för en egen räddningsstyrka med minst en egen utbildad rökdykare.
Bolaget måste dessutom redogöra för hur rennäringen kommer att beröras.
Slutligen ska H2 Green Steel beskriva hur kompetensförsörjningen ska tillgodoses och hur etableringen påverkar bostadsmarknaden.
Yttrandet på 25 sidor är fyllt av frågetecken, men Anna-Carin Ohlsson, enhetschef för miljöskydd vid länsstyrelsen, vill inte kalla det en sågning.
– Vi har uttryckt vad de behöver ta upp och komplettera med.
Är det här en normal omfattning synpunkter?
– Det är inte alldeles vanligt att vårt yttrande är så omfattande, men samtidigt är det är ju inte så ofta, om ens någonsin, jag har varit med om att en industri i den här storleksordning anläggs i länet. Det är unikt. Så jag ser det inte som något konstigt.
Norrbottens-Kuriren har sökt H2 Green Steel för en kommentar.