Kommunen framhåller ett av sina delprojekt i samhällsomvandlingen och det är Leva och Bo där tyngdpunkten ligger på ett hållbart samhällsbygge, som ska vara helt hållbart ekonomiskt, ekologiskt och socialt 50-100 år framåt i tiden. Boden vill locka människor att flytta till kommunen genom att satsa på allt från närhets-, kultur-, förenings- och friluftsliv till ett levande centrum.
– De vill satsa på vissa bostadsområden för att öka attraktionskraft och vill att vi boende ska tycka till om det. Det gör den ena handen på Bodens kommun. Den andra jobbar med att etablera den här industrin, säger Markus Dyrvold, som bedömer att projekten måste synkas.
– För nu kommer den tredje handen och vill dra in pengar på skolskjutsarna. Vi har klagat mycket på att det är farliga övergångar och höga hastigheter längs vägen till skolan. Det finns inga bra cykelvägar.
Det gäller Svartbyleden mellan Norra och Södra Svartbyn.
– För ett par veckor sedan fick vi brev från Bodens kommun, att de drar in skolskjutsen för i princip alla som bor i Norra Svartbyn, förutom barn som går på lågstadiet (och har längre än två kilometer till skolan reds.anm.), säger Markus Dyrvold.
På grund av att tjänstemän är på semester har vi inte lyckats ta reda på hur många elever i Norra Svartbyn som drabbas. Mellan Byagården och skolan är avståndet cirka 2,5 kilometer. Mellanstadiebarnen där berättigas inte till skolskjuts.
– Det innebär att barn som är åtta år ska kliva på bussen här, kliva av på Musikantvägen och gå cirka en kilometer till skolan. Ska vi spara pengar, så ska vi inte spara på barnens säkerhet. Lägg hellre på lite mer skatt och säkerställ att barnen kommer till och ifrån skolan, säger Markus Dyrvold.
Enligt NTF är barn först i nio-tioårsålder mogna att på egen hand ta sig fram, som gångtrafikanter i komplicerad trafikmiljö. Vid cirka elva-tolv år klarar de flesta att cykla i en komplicerad trafikmiljö.
– Trafiken kommer nu att öka när stålverket byggs och då känns det bakvänt att dra in skolskjutsar, påpekar Magnus Stenberg.
Både han och Markus Dyrvold med respektive familj är de fastighetsägare, som kommer att bli närmsta grannar med H2GS stålverk i Norra Svartbyn. Deras livsmiljö kommer att förändras drastiskt både under byggtid och drift.