Behrang använder rapmusik som verktyg

Behrang Miri är rapparen, musikpedagogen, debattören, krönikören och föreläsaren från Malmö som får ungdomar att lyssna. På tisdagen besökte han Fria Emilia för att arbeta med eleverna.

ROLIGT BESÖK. Linnea Nilsson, 14 år, och Philip Öhman, 14 år, tyckte att Behrang berättade på ett bra sätt.

ROLIGT BESÖK. Linnea Nilsson, 14 år, och Philip Öhman, 14 år, tyckte att Behrang berättade på ett bra sätt.

Foto: Anette McMurry

Boden. 2011-04-07 06:00

Behrang Miri flydde från Iran till Sverige med sina föräldrar 1987. I skolan blev sedan musiken hans sätt att lära sig och det är bland annat det han förmedlar då han träffar elever vid Fria Emilia på tisdagen.

- Jag upptäckte att allt det jag kunde lära mig i skolan var viktigt och jag använde musiken som verktyg för att göra det. Utan skola kommer du ingenstans, säger han till eleverna.

"Mathafacka"
Under föreläsningen berättar han hur han läst hela Nationalencyklopedin och hur viktigt ett stort ordförråd var när han sedan skrev raptexter.

- Man kan inte bara köra med texter som innehåller "mathafacka". Och rim är jätteviktigt för rappen. Hiphop utan rim är som kebab utan bröd.

Föreläsningen är mer som en ståuppföreställning där han pratar ungdomars språk med budskap insmugna emellanåt. Han tar upp rasism, solidaritet, demokrati och jämställdhet. Efteråt samlas åttondeklassarna för att arbeta mer med Behrang.

Anledningen till besöket är att eleverna i årskurs åtta arbetar med kulturprojektet Skapande skola under temat solidaritet och Behrang är där för att med rappen som verktyg utveckla språket.

- Jag har arbetat med Emiliapedagogik mycket och jag gillar det kreativa lärandet där man kopplar ihop teori med praktik. I slutet av dagen hoppas vi ha skapat en hiphop-låt som de ska visa upp, säger han.

Föreställning
Under höstterminen har eleverna fördjupat sin förståelse av begreppet "solidaritet" genom bl.a. filmer, musik och värderingsövningar. Efter jul fick de utforma texter, sketcher, musik och dans bland annat med hjälp av Luleå stassteater.

Eleven Philip Öhman tycker att förmiddagen börjat intressant.

- Han berättar på ett bra sätt så att man förstår.

Klasskompisen Linnea Johnsson håller med.

- Det är kul med övningarna och det ska bli roligt att se vad vi ska göra sen.

Elevernas arbeten under läsåret kommer att mynna ut i en föreställning som går av stapeln 19 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om