Sorgens dag när lilla Maria flyttade

Saknaden efter lilla Maria är stor. På måndagen flyttade hon till sin biologiska familj i Västerbotten. "Det här känns fruktansvärt jobbigt. Vi är alla ledsna", berättar fosterpappan Jens Marklund.

Flyttat. På måndagen återförenades lilla Maria Gevokiyan med sin biologiska familj. Migrationsverket har i oktober beslutat att ge familjen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige för att se om Maria kan an till sina biologiska föräldrar som ska utvisas till Armenien om tio månader.

Flyttat. På måndagen återförenades lilla Maria Gevokiyan med sin biologiska familj. Migrationsverket har i oktober beslutat att ge familjen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige för att se om Maria kan an till sina biologiska föräldrar som ska utvisas till Armenien om tio månader.

Foto: petra isaksson

Blåsmark2015-12-02 19:58

I dag är Maria Gevokiyan 3,5 år gammal. Hela hennes liv har kretsat kring hemmet i Blåsmark. Kring den lilla sandlådan och den blå ruschkanan på gräsmattan. Till hennes favoritlek som prinsessa tillsammans med storasystrarna; Alva, 14 år, Elsa, 12 och Thea, 6.

Lilla Maria var bara en vecka gammal när hon flyttades in hos fosterföräldrarna Lisa och Jens Marklund. Hon placerades i familjehem för att hennes mamma hade blivit apatisk och pappan klarade inte av att sköta sina två barn.

Läs mer: Utvisningshotad i hela sitt liv

Läs mer: Rekordlång utredning om Maria

Läs mer: Fotografen vägrade att fota Maria

På måndagen lämnade Maria Gevokiyan tryggheten i Blåsmark för att återförenas med sina biologiska föräldrar.

– Maria har inte förstått att hon flyttat från oss. Hur förklarar med det till ett barn som är 3,5 år, säger Jens Marklund.

Avskedets stund blev svår. När Norrbottens-Kuriren ringer har det gått två dygn sedan Maria for. Fortfarande stockar sig rösten, när Jens Marklund försöker berätta vad som hänt. Trots att han gång på gång försökt att förbereda sig inför den här dagen är sorgen omöjlig att värja sig mot.

– Flickorna tycker det är jättejobbigt. Jag förstår att det finns ett intresse från allmänheten, men vi i familjen orkar inte prata med media just nu.

Avskedet kom inte som någon överraskning, utan var noga iscensatt av svenska myndigheter. Familjen Gevokiyan har fått nej på alla sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige.

Den 19 oktober i år fick familjen vad som kan tolkas som en sista respit. Migrationsverket delade ut till samtliga familjemedlemmar ett tillfälligt uppehållstillstånd som sträcker sig över ett år.

Under den tiden vill de sociala myndigheterna se om lilla Maria kan knyta an till sina biologiska föräldrar. Om det lyckas, kommer hon med all sannolikhet att utvisas tillsammans med övriga familjen till Armenien.

Från att tidigare ha träffat sina biologiska föräldrar en gång i veckan har umgänget utökats under den senaste månaden. Lilla Maria har bott med sin mamma och pappa tre nätter i veckan.

På måndagen flyttade hon till Västerbotten. Fortfarande vet inte stödfamiljen Marklund om det är för gott.

– Vi kommer att träffa Maria på fredag, men sedan är allt ovisst. Vi vet inte hur mycket kontakt vi kommer att få ha med Maria. Det avgör inte vi. Den biologiska familjen vill att vi har kontakt, men det är de sociala myndigheterna som bestämmer, berättar Jens Marklund.

Än en gång blir hans röst grumlig och otydlig.

– Även om det känns svårt vill vi gärna finnas där för Maria och hela familjen. Det viktigaste för oss just nu är att Maria har det så bra som möjligt.

Detta har hänt i fallet Maria

Familjen Gevokiyan kom till Sverige från Armenien för fyra år sedan. Pappan uppgav att han misshandlats av landets säkerhetsstyrkor.­ Efter ankomsten blev hans fru apatisk, vilket medförde att familjens två barn, David, 6 år, och Maria placerades i familjehem i Byske respektive Blåsmark. Mamman är numera friskförklarad. David har redan flyttat hem till sina föräldrar. I veckan var det Marias tur. Ärendet har prövats i samtliga rättsliga instanser hela vägen upp till Övermigrationsdomstolen. Fallet Maria har engagerat bland annat FN-organet Unicef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om