Malin Müller, som är bördig från Kiruna. Hon är på plats med sambon Andreas Sjölander från Piteå, och de har Björkispremiären som årlig tradition.
– Björkis är först ut, det är ofta bra väder och det känns som en skön start på skidsäsongen. Snömängden är fantastisk, visst är man lite less på att skotta i stan men när man kommer hit är det grymt, säger Müller.
– Det är här man ska vara, det är fantastiskt fint och man måste passa på när man har chansen, säger Sjölander.
Innan backarna kan öppnas börjar dagarna vid halv åtta på morgonen för Malin Hagberg, som är med i skidpatrullen och lavintekniker då hon åker ut på fjället tillsammans med kollegor.
– Vi samlar in väderinformation och koll på backarna då pistmaskinerna har varit och kört på natten. Sedan förmedlar ut vad det är för väder, vad som kommer att vara öppet, och händer under dagen till hemsidor och kollegor.
– Därefter öppnar liftarna upp, sedan tar vi på oss skidor och börjar åka runt och ställa iordning exempelvis skyltar som har vält, eller en ny pist som behöver markeras ut, säger Malin Hagberg.
Under premiärlördagen är alla liftar, och de flesta pisterna öppna, något som hör till ovanligheterna.
– Det känns väldigt roligt inför säsongsstarten eftersom det är så mycket snö och många backar är klara, även parken vilket brukar dröja någon månad.
– Normalt brukar vi kunna öppna alla liftar, och ha en pist men nu är de flesta pisterna redan färdiga. Igår var det väldigt blåsigt och några liftar stängdes av den anledningen, säger Malin Hagberg.
Enligt Erik Lidström, driftsansvarig för skidområden i Björkliden och Riksgränsen, är det 90-talsnivåer sett till snömängden som under helgen uppmättes till 135 centimeter.
– Så här mycket, så tidigt har jag aldrig varit med om. Mängden i sig är inte ovanlig, men det är först i april brukar det vara de här nivåerna.
– Med snön så kommer folk, så jag tror att det kommer att göra skillnad, säger Erik Lidström.
Han säger att natursnön betyder allt eftersom varken Riksgränsen eller Björkliden har något snökanonsystem.
– Det vi jobbar med är snöstaket som finns placerade lite överallt på fjället. När pistmaskinförarna börjar köra i januari gör de djupa gator som samlar snö. Stormar är egentligen bäst när det blåser sidledes, då får vi jättemycket snö, säger Erik Lidström.