Malmen får nya spår efter 30 år

På banvallen i Björkliden råder full aktivitet. Det gamla spåret rivs upp och ersätts av ett nytt. Hela sträckan Kiruna-Riksgränsen ska vara klar till 2009.

BJÖRKLIDEN2006-07-07 06:00
Det flera hundra meter långa spårbytartåget ger ifrån sig ett ljudligt brummande och ivrigt pipande. Maskinen river kontinuerligt upp spårets gamla träslipers, de tvärgående balkarna i spåret, och placerar dit moderna betongslipers i stället. Även rälsen lyfts bort och byts ut mot en ny.
- Det är en rullande fabrik, säger projektledare Ingemar Larsson om den nya maskinen som är byggd i Schweiz.
Den sköter alltså det mesta själv men trots det är inte platsen tom på folk. Tvärtom. Banverkets anställda ses här och var arbeta med lite av varje, både framför och bakom maskinen. Bland annat med att justera rälsen och svetsa där det behövs.

Rullar som vanligt
De cirka 60 arbetarna i skiftet har redan varit i gång i flera timmar trots att klockan bara är halv sju på morgonen. På dagen rullar som vanligt malm­tågen fram och då får arbetet vila. För några dagar sedan startade etapp ett av spårbytet, vid fjället Nuolja med sikte på Riksgränsen om några veckor. Men planen är att hela sträckan Kiruna - Riksgränsen ska vara klar 2009.
- Eftersom LKAB:s nya pelletsverk i Kiruna ska vara klart då måste banan också vara redo. Egentligen skulle spårbytet startat först 2008, men LKAB har lånat ut 130 miljoner kronor till projektet. Därför är vi redan i gång, säger Ingemar Larsson.
Samarbete förs också med det spårarbete som tar plats på norsk sida ner till Narvik. Projektet på svensk sida kommer att kosta runt 600 - 700 miljoner kronor.

Under två års tid
Under två års tid har förberedelserna pågått. Ingemar Larsson vet därför vad det handlar om.
- Det finns ingen järnväg i Sverige där det har passerat så mycket vikt. Fyra somrar ska vi vara här och hacka på. Planen är att vi ska klara 1,2 kilometer per dag. Det gamla spåret är ungefär 30 år. Men i kurvorna där spåren slitits mer har byten skett oftare, säger han.
Arbetsstyrkan kommer från hela Sverige. Fredrik Nilsson kommer från Örebro och klagar lite på kylan men tycker att det är en vacker plats. Han jobbar med att sätta fast rälsen. Arbetskollegan Mats Almqvist från Jämtland trivs däremot med både klimat och natur. Han vet vad han ska göra under sin lediga tid.
- Det finns fina fiskevatten här, jag ska testa ett vid Riksgränsen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om