Grotträddare på riktigt
50 meter ner i en kolsvart grotta,skadad, nedkyld och blöt. Under veckan övar polisen, fjällräddningen och Sveriges speleologförbund, grottforskare, grotträddning i Kirunafjällen.Norrbottens-Kuriren följde med till grottan Kåppashåla, intill Björkliden.
Grotträddningsövningen sker i skarpt läge. En man ligger skadad med fötterna i vattnet på 50 meters djup intill ett två meter högt vattenfall. Han har ramlat i en bäck och fallit tre meter och fått en ryggskada. Klockan 09.15 larmade en av mannens kompisar polisen. Klockan är 10.50 när tre av sju personer i räddningsgruppen beger sig ner i den kolsvarta grottan med en längd på totalt 1.800 meter. Med sig har de en "omhändertagande-säck". Efter en halvtimme är de framme vid olycksplatsen. Det är enbart fyra grader varmt i grottan.
Sju personer
Grotträddningsgruppen i Norrbotten består av sju personer, fem av dem ingår i den alpina fjällräddningsgruppen i Kiruna. En polis måste närvara vid en räddning och Roine Nordström från polisen i Kiruna agerar som insatsledare ovan jord medan Mikael Oja från den alpina fjällräddningen ansvarar för underjordsarbetet.
- Tre personer går först ner för ett första omhändertaganade och ser till att personen får varma kläder och lägger han i en slags varm sovsäck. De bedömer skadan. Sedan går ytterligare fyra man ner och tittar på hur man ska ta upp personen, säger Mikael Oja.
Roine Nordström har ringt om beredskap från Östersund. En polishelikopter med fjällräddare kommer till platsen om det visar sig att arbetet drar ut på tiden och räddningsgruppen måste bytas ut.
Paketerad
Klockan är 12.00. Mannen har blivit paketerad och fått i sig vätska och räddningsgruppen har flyttat på honom. Han är nerkyld, har ryggskador, men är vid gott mod.
- Grotträddning är något helt nytt för oss. I våras gjorde vi en övning här och det behövs för grotturerna och antalet grottor verkar bli fler och man vet aldrig när det dyker upp en olycka, säger Roine Nordström.
Klockan är 12.40. Nedkylningen är stoppad och mannen är lagd på en bår. Transporten upp har börjat.
En i räddningsgruppen är på väg upp för att få i sig näring.
- Det går bra. Vi började med att hindra fortsatt nedkylning. Sedan stabiliserade vi ryggen och nacken genom en speciell väst och flyttade mannen till en bår, säger Kalle-Peter Engström innan han tänder lampan på hjälmen och beger sig ner i grottan igen.
Nöjd
Sex timmar har gått sedan larmet gick. Klockan är strax efter tre och den skadade mannen har räddats ur grottan. Gruppen är nöjd med insatsen.
- I stort sett gick det jättebra. Att få upp honom tog 1 timme och 45 minuter. I grottan fanns även en engelsk läkare, säger en nöjd Roine Nordström som hoppas att veckan ger mer kunskap om grotträddning genom övningar och föreläsningar.
Grotträddningsövningarna är ett samarbete mellan polisen, fjällräddningen och Sveriges speleologförbund, grottforskare. I måndags samlades ett 30-tal deltagare i Abisko för att fram till och med torsdag diskutera och öva räddningsinsatser under jord. Teori står också på schemat.
Sven Gunvall, från Speleologförbundet är huvudansvarig för övningarna och berättar att förbundet har 700 medlemmar och ett 100-tal aktiva.
- Anledningen till övningarna är att vi kryper i grottor och att man upptäckt nya grottor här uppe. Att rädda folk i en grotta är svårt och därför behövs det personal som är utbildad och kan detta. Nu finns det tre grotträddningsgrupper i Sverige. I Jämtland, Västerbotten samt Norrbotten och nu är alla här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!