Bidragsfusk till elcyklar polisanmäls

Naturvårdsverket misstänker ett systematiskt fusk med bidrag för elcyklar som inte existerar. Myndigheten har nu gjort polisanmälan i ett fall som involverat ett hundratal personer och tre företag.

21 augusti 2018 18:30

Om man köper en elcykel kan man få bidrag från Naturvårdsverket på en fjärdedel av priset, maximalt 10 000 kronor per fordon. Nu misstänker myndigheten att ett hundratal personer och tre företag genom ett systematiskt förfalskande av kvitton lurat till sig eller försökt lura till sig bidrag.

Man har på ett samordnat och raffinerat sätt hittat på kvitton och transaktioner som aldrig förekommit för att tillskansa sig bidrag. Det som de har gemensamt är att de flesta inköpssummorna är 40 000 kronor, vilket skulle ge 10 000 i bidrag. Vi har lämnat över det till polisen men allt vi sett tyder på att de satt det här i system, säger Tomas Hallqvist, chef för miljöbidragsenheten på Naturvårdsverket, till TT.

Stickprover görs

Bidraget kan bara sökas av privatpersoner och det görs kontinuerligt stickprover för att avslöja falska kvitton och försök till bedrägeri. Men ett sådant här utbrett fusk har man inte stött på förut, enligt Naturvårdsverket.

Det började med ett märkligt telefonsamtal till kundtjänst. När vi började nysta i den personens ärenden gav det ringar på vattnet och fler och fler enskilda ärenden kopplade till företagen det gällde. Vem det är som är arrangören och spindeln i nätet har jag ingen uppfattning om, men företagen har inte uppgivit att de sysslar med cykelhandel och det gjorde att vi reagerade, säger Tomas Hallqvist.

"Medaljens baksida"

Polisanmälan gjordes under måndagen och i några av fallen har Naturvårdsverket avbrutit flera kommande utbetalningar. I de fall där utbetalningar redan gjorts är personerna polisanmälda för bedrägeri, de fall som avbrutits har anmälts för försök till bedrägeri.

Det här är medaljens baksida av att leva i ett land med förmånliga bidrag. Tyvärr finns det personer med vacklande moralisk kompass som försöker utnyttja det, säger Tomas Hallqvist.
Fakta: Bidrag för elcykelköp

Bidraget infördes den 1 februari 2018 och gäller för elcyklar inköpta efter 20 september 2017. Varje bidrag gäller 25 procent av inköpssumman, maximalt 10 000 kronor per fordon. Även elmopeder och elmotorcyklar samt elmotorer till fritidsbåtar omfattas av premien. Enligt regeringen ska 350 miljoner kronor delas ut årligen under 2018–2020.

Källa: Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann Edliden/TT