Bekräftat: Två vargar i Norrbotten

En från syd, en genetiskt värdefull från öst. Invandrad varg har konstaterats på två platser i Norrbotten. Nu uppmanas älgjägarna att ha ögonen öppna i skogarna.

30 augusti 2017 12:30

I början på augusti rev en varg ett får strax söder om Piteå. Det befarades först röra sig om en björn, men analysproverna visade att det rörde sig om en varg från den sydsvenska vargstammen. Vart vargen tog vägen efter det är fortfarande okänt. Men det finns en risk för att den har fortsatt sin vandring norrut.

LÄS MER: Varg rev får – kan vara kvar

I slutet på juli uppdagades ytterligare ett vargfynd, den här gången i Tornedalen. Spillning säkrades och skickades för analys hos Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Då visade det sig att det med största sannolikhet är en östlig varg, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet.

Det gick inte att fastställa vilket kön vargen tillhör. Men den tros vara genetiskt värdefull för den svenska vargstammen.

– Absolut. Det är en sådan varg som vi vill ska vandra ner till vargområdet, säger Kjell Sundvall.

Spillningen i Tornedalen är det enda hittills kända spåret av vargen. Det finns inga rapporter om att vargen från öst har ställt till med skador i området där den observerades. Vargar kan dock vandra väldigt långa sträckor på kort tid – flera mil på ett dygn.

– Det här var ju en månad sedan så den kan vara nere i Jämtland lika gärna.

Men det finns en risk att båda vargarna kan vara kvar. Inga beslut om skyddsjakt har tagits men länsstyrelsen vill få in observationer om vart vargarna befinner sig. Att spåra vargarna kräver snötäckt mark.

– När snön kommer så får vi en uppfattning om det finns kvar varg i vårt län.

Under tiden uppmanas alla jägare att höra av sig med tips.

– På måndag börjar älgjakten och då kommer det att vara jättemycket folk ute i terrängen. Då kommer någon garanterat komma i kontakt med den och se den – om den fortfarande är kvar i länet, säger Kjell Sundvall.

Jägareförbundet i Norrbotten uppmanar sina medlemmar att rapportera sina vargobservationer via en kostnadsfri hemsida och app. Appen "Skandobs" tillhör det skandinaviska rapporteringssystemet och alla observationer av rovdjurspår hamnar på så vis direkt på länsstyrelsens bord. Varje lovande uppslag granskas och kvalitetssäkras av länsstyrelsens rovdjurshandläggare.

– Vi kan bara få fördelar från jägarsidan av att man har bättre koll på rovdjuren. Framförallt för vargen om den börjar finnas nu när det redan finns jakthundar lösa i skogarna, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten.

Varg i Norrbotten är ovanligt. Men nästan varje år brukar enstaka strövargar vandra in från söder eller öster via specifika rutter. Inriktningen på nuvarande rovdjurspolitik är att varg framför allt ska finnas utanför renskötselområdet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Carr