Bedragare i spåren på coronaviruset

Polisen varnar för bedragare i spåren på coronaviruset. Med falska sms har kriminella bland annat hotat mottagarna att smitta dem om de inte betalar en större summa pengar."

17 mars 2020 13:51

Det är världshälsoorgansationen, WHO, som larmar om bedragare kopplat till coronaviruset. Information som polisens nationella bedrägericenter nu går ut med i ett pressutskick.

Enligt polisen utnyttjar bedragarna världsläget genom att skicka mejl med bilagor eller länkar i syfte att få dig som mottagare att installera en skadlig kod som ser ut att komma från WHO.

"Ännu har vi inte sett att Sverige är särskilt utsatt för dessa utskick. Vi har dock rapporter om falska sms som ser ut att komma från Karolinska institutet där man uppmanas lämna bidrag för fortsatt forskning om coronaviruset."

Enligt polisen finns det också några fall av utpressningsmejl där mottagaren hotas att smittas om inte en större summa pengar i bitcoin betalas.

Kraftfulla åtgärder krävs också för att komma till rätta med bedrägeribrotten i allmänhet mot äldre, konstaterar polisen i pressutskicket. 

Så kallad social manipulation, där bedragare bland annat kan utger sig för att vara från en bank, ökade dramatiskt under ett par månader vid årsskiftet, bara för att återgå till cirka 700 stycken per månad.

– Vi ser att bedragarna riktar sig om en äldre grupp, många brottsoffer är över 80 år och särskilt utsatta. Förutom att bedragarna många gånger kommer över personens livsbesparingar, innebär det också ett svårt trauma för den utsatte, säger Lotta Mauritzon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson