Köerna är långa men hur långa vill hamnföreningarna få ett bättre grepp om. Kuriren har pejlat läget hos de största båthamnsföreningarna i Luleå.
Där pågår ett arbete för att få trycka ut luften ur kön och få en bättre bild på hur stor platsbristen faktiskt är. Föreningarna inför en avgift för en köplats.
– Man får förnya sin köplats och betala varje år. Det är många som står i flera köer, säger Benny Ahlqvist på Lövskärs småbåtshamn.
Som är den största i Luleå efter Ettans. De har även den längsta kön.
– Vi har en kö på 200-250 personer. Det ringer en till två om dan och vill flytta till oss, vi ligger närmare skärgården, säger Benny Ahlqvist.
Han berättar att det fanns lediga platser i hamnen på 90-talet men att något hände.
– Det var för några år sedan, då fick vi plötsligt en kö som nu bara växer, säger han.
Omsättningen av platser är låg i hamnen, den kan räknas på ena handens fingrar varje år.
– Så när någon ringer och anmäler sig så måste jag säga som det är, det tar 10-15 år att bli erbjuden en plats, säger Benny Ahlqvist.
Kjell Rask, Bergnäsets hamnförening, berättar att de har 70-tal i kö just nu. Hamnen har 185 båtplatser men inga planer på att ordna fler.
– Vi håller på att återställa djupet i hamnen, säger Rask.
Granuddens hamnförening hade förra året ett 50-tal i kö. Föreningen har för tillfället stängt sin kö och inför en köavgift. Men föreningen har
– Vi har ett 30-tal nya medlemmar. Vi utökade antalet båtplatser förra året, säger Pär Åström, hamnkapten.
Hindersöstallarnas småbåtshamn har en kö på cirka 120 personer. Även här införs en "årlig administrativ avgift" för de som står i kön. Detta för att få se vilka som "verkligen vill ha en båtplats", berättar styrelsens sekreterare Mikael Öqvist.
Gemensamt för de fyra föreningarna är att omsättningen på båtplatser är väldigt låg. Man tillåter att medlemmar hyr ut i andra hand men styrelsen vill godkänna varje enskilt fall.