Boman har arbetat i många år med detta bokprojekt. Först lärde han sig hur man tar mått på båtar och hur man gör båtritningar för att kunna beskriva de olika båttyperna så fullständigt som möjligt. De dokumenterade båtarna kommer från i stort sett hela Norrbotten, från Rosvik i söder till Jukkasjärvi i norr. I de flesta fall har Boman lyckats fastställa ägare till båtarna och vem som har byggt dem.
Boken är försedd med både färgfoton och prydliga ritningar. Läsaren informeras om forsbåtar från Torneälven och Kalixälven, om snipor och skötbåtar från kustlandet. Förutom de rent faktamässiga uppgifterna om båtarnas mått och utseende, får man en hel del kulturhistoria på köpet.
Båtbyggeri var redan på 1870-talet en binäring för bönder i Rosvik, som tillverkade båtar fram på vårkanten, när ljuset kom tillbaka och man ännu inte kunde arbeta ute på åkrarna.
Birger Åberg från Jämtöavan, Råneå, berättar om hur han jobbade i båtbyggeriet, som hans far startat på 1940-talet: ”1952 då började vi serietillverka 4-5-metersbåtar. Då kunde vi göra 20, 30 båtar åt gången…Vi gjorde nog 125 bårar om året.”
Möbelfabriken i Överkalix tillverkade omtyckta träbåtar i furu och mahogny på 1960-talet och lyckades sälja sina båtar långt utanför länets gränser. På det idylliska sommarstugeområdet Mjölkudden i Luleå, startade AB Luleå Båtbyggeri sin verksamhet 1946. Men marknaden för träbåtar försämrades, och i början av 60-talet upphörde verksamheten.
Isekor användes i skärgården under förfallotiden höst och vår, när isen varken bar eller brast. Ekan var försedd med två stöttor i aktern så att man kunde skjuta den framför sig på isen, och sen gällde det att snabbt hoppa i båten, om isen brast. I maj 1959 kunde man i Norrbottens-Kuriren läsa om hur två skidåkare gick genom isen utanför Kallax, men räddades till livet av Bror Söderström som sjösatte sin iseka och tog sig ut till den nödställda.
Och kolkfärjor? Jo, de användes vid kolkningen, alltså vid själva vittjandet av laxfisket, och vill man studera båttypen i detalj kan man besöka laxfiskemuséet i Gäddvik.