Barnens nya knep – för att festa med alkohol

Ynglingar bokar idrottshallar i Kiruna för att festa utan föräldrarnas kännedom. "Det ska inte förekomma på sådana ställen", säger områdespolisen Therése Forslund.

Under den senaste händelsen hann polisen ta ungdomarna på bar gärning. "Vi har fått tag i många föräldrar så vi hoppas att de pratar med sina unga", säger områdespolisen Therése Forslund.

Under den senaste händelsen hann polisen ta ungdomarna på bar gärning. "Vi har fått tag i många föräldrar så vi hoppas att de pratar med sina unga", säger områdespolisen Therése Forslund.

Foto: Monica Olofsson

Kiruna kommun2019-11-18 15:49

Polisen i Kiruna vill uppmärksamma föräldrar och vårdnadshavare på att 14-15-åringar i stan hittat ett nytt sätt att kunna festa utan att deras föräldrarna har koll.

I ett inlägg på Facebook skriver områdespolisen Therése Forslund att de har fått veta att det varit många ungdomsfester de senaste veckorna, bland annat på Halloween. 

Ungdomar har bokat idrottshallar som festlokal vid två tillfällen.

– Det lutar mot att det är ungdomarna själva som har gjort det här och att de har lyckats få tag i nyckeln ändå fast de är under 18 år, säger Therése Forslund.

Vid den ena festen hann en polispatrull komma på plats. De kunde då identifiera flera minderåriga.

– Vi har fått tag i många föräldrar så vi hoppas att de pratar med sina unga, säger Forslund.

Ingen person misstänks för brott, men polisen har informerat socialtjänsten och kontaktat de som hyr ut idrottshallar.

– Det viktiga är att föräldrar och socialtjänsten får veta att det har förekommit alkohol och att de ska känna till att ungdomarna har hittat ett sätt att festa. De som hyrt ut hallarna har vi pratat med och det är upp till dem att reda ut hur det har kunnat gå att boka, säger Forslund.

Att ungdomar letar festlokal istället för att ha husfest är inte nytt, men polisen har inte sett att man bokat idrottshallar tidigare.

– Vi har börjat se att det oftare sker i lokaler, i bostadsrättsföreningar till exempel, men även att man går på fest med äldre ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!