Den nationella Pep-rapporten 2022 visar på en negativ utveckling när det kommer till barn och ungas hälsa och mående i åldern 4-17 år. Stillasittandet och skärmtiden ökar, fler barn äter i lägre utsträckning enligt kostråden och den psykiska ohälsan ökar. Ingela Frisk är hälsoinspiratör vid Kalix kommun och arbetar med den här typen av frågor bland barn och ungdomar.
Vad ser du apropå ungas rörelse här i kommun?
– Det finns tydliga siffror på att barn rör sig mindre och mindre. Skärmtiden är en stor bov, det är inte ovanligt att ungdomarna sitter flera timmar framför en skärm efter skolan, säger Ingela Frisk.
För att minimera skärmtiden handlar det om att våga sätta gränser som förälder.
– Alla barn har nästan för mycket skärmtid och rör sig för lite, som förälder måste man våga sätta gränser. Vi måste steppa upp, det här håller inte, säger Ingela Frisk innan hon fortsätter:
– Rekommendationerna för fysisk aktivitet enligt WHO är minst en timme/dag för barn och ungdomar i åldern 5-18 år. Tre timmar/dag för barn i åldern 2-5 år samt att man 2-3 gånger i veckan tar ut sig ordentligt och höjer pulsen, säger Frisk.
Den psykiska ohälsan är även någonting som har ökat, framförallt bland tjejer.
– Vi vet att det är så, många mår dåligt. Vi har ett projekt - Dans för hälsa som handlar om att förebygga psykisk ohälsa bland tjejer. Det är en dansgrupp som träffas en gång i veckan, men den handlar också om avslappning och massage.
Varför är den riktad till tjejer?
– Dem har högre siffror när det gäller psykisk ohälsa, säger Ingela Frisk.
Ett annat problem som är kopplat till psykisk ohälsa är sömnen.
– Barn och ungdomar sover för lite. Barnen sover mer än en timme mindre/natt i jämförelse för 10 år sedan, redan från årskurs 4 är det många barn som är uppe till kring midnatt. De ligger vakna och kollar sociala medier, och sedan ska dem stiga upp kring 7 tiden på morgonen. Då blir det inte många timmar sömn, säger Frisk.
Pep-rapporten visar även att 1 av 10 barn och ungdomar når Livsmedelsverkets kostråd kring frukt och grönsaker samt fisk. I högstadiet i Kalix kommun börjar man sprida kunskap kring kostens betydelse.
– I högstadiet börjar vi prata om grundläggande kunskaper inom kost. Det handlar om att försöka öka medvetenheten och att få en förståelse för hur kroppen fungerar, säger Ingela Frisk.