Hälsan hos barn och ungdomar i Kalix blir sämre. Stillasittandet, skärmtiden och psykisk ohälsa ökar i åldrarna 4-17 år. Den psykiska ohälsan ökar allra mest bland unga tjejer, vilket ungdomarna Linn Nilsson 18 och Emmy Björkman 18 tror beror på ideal och sociala medier.
– Jag tror kraven är högre på oss tjejer och idealen är svårare för oss att uppnå än vad det är för killar. Vi tjejer påverkas mer av olika skönhetsideal alltifrån hur man ska se ut till klädesval och träningshets, säger Linn Nilsson.
– På sociala medier finns det ju också stor tillgång till allt. Man kan se allt där vilket kan skapa stress, säger Emmy Björkman.
Är det något ni märker av på något sätt?
– Jag tycker att man tydligt kan se och höra att många upplever en stress över hur man ska se ut. Det kan vara en sådan sak att man tycker att man är ful fast man inte är det. Man kan ha sett något i sociala medier som indikerar på att man inte ser ut som man ska göra enligt normen, säger Linn Nilsson.
Psykisk ohälsa är ingenting det pratas högt om.
– Man vill passa in i gruppen och inte sticka ut på något sätt därför pratas det inte högt om psykisk ohälsa för att det är avvikande. Det är fortfarande lite tabubelagt att prata om det. Känner man exempelvis ångest eller mår dåligt på något annat sätt, så är man tyst och säger att allt är bra, säger Linn Nilsson.