Norrländsk bärsommar- en outnyttjad miljardresurs

De norrländska bärens värde växer sig allt större och skapar ett affärsintresset i Asien. Det finns dock ett problem som kvarstår: bärindustrin i regionen är för liten.

Stor oanvänd tillgång.

Stor oanvänd tillgång.

Foto: Petra Isaksson

Bärindustri2016-07-01 19:00

Svenska blåbär och lingon står högt i rang på den utländska affärsmarknaden och mycket tyder på att intresset lär öka ännu mer. Roger Uddståhl, initiativtagare till projektet Bärkraft i Norrbotten har under flera års tid sett hur denna resurs funnits där, men inte utnyttjats till fullo.

– Norrland producerar mer än hälften av alla plockade bär under året i Sverige. Både Japan och Kina har visat stort intresse för dessa bär, men industrierna i regionen är alldeles för små. Vi har några småskaliga produktioner i Jokkmokk, Kalix och Kiruna, men dessa skulle behöva bli betydligt större för att motsvara det rådande intresset, menar Uddståhl.

Vad krävs för att det ska bli verklighet ?

– Vi skulle behöva fler entreprenörer i landet som kan inse bärens värde på den internationella marknaden och som kan föra utvecklingen framåt. Det nuvarande värdet för bären tros ligga på runt 140 miljoner kronor, men skulle vi öka industrin så finns det möjlighet att komma upp i en miljard, säger Uddståhl.

Vad finns det för problem ?

– Mycket av intäkterna går ju tyvärr till den utländska bärplockningen i landet och alla som är här från exempelvis Baltikum konkurerar med de norrländska produktionerna.

Det asiatiska intressen grundar sig i en allt större förståelse för bärens hälsoeffekter och det är just denna aspekt som Uddståhl tror kan bli avgörande i framtiden.

– Inom den kinesiska industrin så vill man utvinna aromer och färgämnen från blåbär för att göra nyttiga kapslar med antioxidanter. Dessutom tror många att bär kan användas som konserveringsmedel och bantningsmedel. Det är nog detta som kommer höja bärens värde, snarare än vanliga livsmedel.

I dagläget så finns det även funderingar kring hur man ska effektivisera bärplockandet och det är förmodligen en utveckling på det planet som krävs för att kunna använda sig av bärens fulla potential.

– Vi behöver ny utrustning som kan plocka bär på ett smidigare sätt och dessutom någon form av kamerateknik som kan spåra upp och hitta alla bär. Än så länge är dock mycket ogjort och vi försöker jobba med en betydligt större satsning på området framöver, förklarar Uddståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!