Orimliga krav från kommunen

Markägarna har ont om tid och små chanser att klara en regeringsprövning. -  Kommunens skyddsplan är orimlig, var budskapet från LRF:s jurist på plats.

SVAG KOPPLING. LRF:s jurist Ulf Wickström sade att det är för högt ställda krav.

SVAG KOPPLING. LRF:s jurist Ulf Wickström sade att det är för högt ställda krav.

Foto:

Bälinge. 2012-05-23 06:00

I går kväll samlades ett 40-tal berörda i Bälinge bygdegård för att diskutera hur man ska gå vidare i sin strid mot kommunen. Inbjudna var också en av LRF:s jurister, Ulf Wickström.

-  Här finns enormt mycket vatten. I liknande ärenden som jag jobbat med är det mycket mindre vatten som berörs. Jag kan inte se vad ni skulle kunna göra som förstör dricksvattnet i Luleå. Skyddet är onödigt. Kraven måste vara rimliga, sa han.

-  Man måste ifrågasätta rimligheten. Kanske någon här får lägga ner verksamheten bara därför att kraven ökat. Det finns en alldeles för svag koppling mellan problem och krav, säger Ulf Wickström.

Myggmedel?
Bland mötesdeltagarna förekom en del frågor. Det handlade om allt från om man får ha myggmedel i sin stuga eftersom reglerna förbjuder kemikalier i vissa delar av den planerade skyddsplanen till hur markpriserna kommer att påverkas.

- Vi har ingen verksamhet här men vi är ju markägare i Bälinge. Man funderar på hur vardagslivet påverkas. Om man inte kan ha en jeepdunk på gården, säger Ann-Sofie Kärrman som kom till mötet tillsammans med sin mamma, Maj-Lis Nilsson.

Överdramatiserat
- Kommunens plan är överdramatiserad. Den schablon som man tittat på hos kommunen under arbetet med skyddsplanen kanske kan fungera i någon enstaka del av landet men inte i det här området. Här är det helt andra förutsättningar. Det här är inga rimliga kravnivåer, säger Ulf Wickström.

Markägare kritiserar kommunen för att i sina skyddsplansändringar medvetet ha skyddat handelsplatsen Storheden.

Tidigare har kommunen framfört argument för det utökade vattenskyddet. Det gäller bakterier från djurgödsel av strandområdena. Men enligt Ulf Wickström är man "ute och cyklar" även här.

Ute och cyklar
- Bakterien finns i flera former och det är bara en variant som människan kan få i sig. Från en människa till annan. Det har ingenting med djurgödsel att göra.

Men eftersom beslutet redan är taget så "brinner det i knutarna" för de som vill överklaga. Redan nästa måndag, 28 maj, går tiden för överklagan ut. Samma dag som beslutet vinner laga kraft.

LRF:s jurist anser att det är värt att försöka påverka och föra en dialog med kommunen.

Men om regeringen i nästa steg ska besluta så kan markägarna räkna med att inte ha stor chans.

- De flesta överklagade besluten leder inte till ändring, säger Ulf Wickström.

Kuriren har tidigare i flera artiklar berättat om konflikten som blossat upp mellan Luleå kommun och markägare på båda sidor om Lule älv.

Bakgrunden är i korthet att vattenreningsverket i Gäddvik ska byggas ut med ökad kapacitet. Dessutom vill man säkra vattenskyddet över ett stort geografiskt område med många berörda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!