Bacon-bonanza i Riksgränsen

Påsken i Riksgränsen har varit närmast absurd för mataffären. Bland annat har de tiotusentals besökarna köpt 2,6 ton lösgodis,14 009 paket bacon och 5950 paket juice.

24 april 2019 09:21

Fenomenet är knappast nytt. Norrmän som närmast invaderar gränsbutikerna under vissa tider på året. Men Riksgränsens ICA Nära har genomgått en rejäl prövning i år. Handlaren Petter Nilsson berättar att det började redan veckan innan påsk.

– Vi märkte hur det startade i ett rasande tempo redan veckan före påsken. Jaja, tänkte vi då. Det är många som passar på nu för de vet hur fullt det brukar bli.

Men icke, antalet handlande bara växte ju närmare påskhelgen kom.

– Från fredag innan påsk har vi snittat 2000 personer i butiken per dag med 2700 som mest, säger Petter Nilsson.

I en butik på blott 530 kvadratmeter översätts det i kö från kassa till ingång, eller som handlaren själv beskriver det:

– Det blir Ullared gånger tusen. Det går inte att fylla på varor i butiken.

Lösningen blir dagliga leveranser av det som handlas mest till exempel läsk, juice, lösviktsgodis och inte minst – bacon.

– Vi har på två veckor sålt 2,6 ton lösviktsgodis, 5956 paket Capri-Sun (en apelsinjuice) och 14 009 paket bacon, säger Petter Nilsson.

Då rör det sig om baconpaket från 140 gram upp till tvåkilos – det vill säga minst två ton bacon. Men varför blir det sådan rusning? Det finns flera delar, förklarar Petter Nilsson.

– Godis är exempelvis extremt mycket billigare. Sen får mataffärer i Norge inte ha öppet på röda dagar – så de har stängt torsdag till måndag, säger han.

Då blir butiken i Riksgränsen en av de närmaste till städer som Narvik.

– Sen verkar det vara en grej att åka över gränsen till påsk. Dessutom sammanföll det väl med att lönen i Norge betalas ut den 10 varje månad.

Det har blivit långa dagar för Petter Nilsson och personalen.

– Jag och butikschefen jobbade 7-18 en dag, åkte hem och vilade två timmar. Kom tillbaka vid 20 och jobbade till halv fem på morgonen, säger han.

– Då hade vi också några som jobbade till klockan tolv. Det handlar bara om att försöka återuppliva butiken till nästa morgon.

Hur är det att jobba de här veckorna?

– Vi känner att vi gör något vi kan vara stolt över, jag tror inte folk riktigt förstår vilken bedrift det är. Jag är stolt över min personal som verkligen tagit ansvar för sina områden.

Sen ska inte stickas under stol med att det betalar sig väl.

– Jag skulle tro att vad vi omsätter dessa veckor motsvarar ett års försäljning för en butik i motsvarande storlek.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Lövgren