I helgen gick oppositionsrådet Anders Öberg (S) till attack mot regionrådet Kenneth Backgård för att ha svikit sina vallöften och väljare. Öberg syftade på de sex obs-platserna i Arvidsjaur som hållit stängt under sommaren inte kommer att återöppnas under hösten på grund av personalbrist utan tidigast efter årsskiftet. Kenneth Backgård svarar nu på kritiken.

– Man kan inte genomföra ett vallöfte dagen efter valdagen. Vi håller på med en genomlysning för att se vad som är möjligt att genomföra.

LÄS MER:Hårda orden mot Backgård: "Sviker sina vallöften"

Artikelbild

| Kenneth Backgård (SJVP).

2018 stod Backgård bakom regionfullmäktiges beslut att det skulle införas obs- eller lättvårdplatser i alla kommuner i Norrbotten. Kenneth Backgård backar nu och säger att han vill vänta på genomlysningen som pågår innan han uttalar sig om obs-platserna i länet.

– Jag kan inte skjuta från höften, det kan bli fler obs-platser, men vi kan behöva lösa det på annat sätt också. Det beror helt på vad genomlysningen visar.

Kenneth Backgård anklagar Anders Öberg för ett politiskt fulspel.

– Han slår sig för brösten och förväntar sig att regionen ska kringgå genomlysningen. Han försöker plocka billiga poäng, jag är ganska upprörd över hans beteende, säger Kenneth Backgård.

Artikelbild

| Anders Öberg (S).

Det är ännu oklart när genomlysningen ska vara klar, men i en tidigare intervju med Norrbottens media har Backgård uttryckt att han upplever att genomlysningen tagit för lång tid.