"Baby Trump" har landat i Danmark

Tre veckor före USA:s president Donald Trumps besök i Köpenhamn har Baby Trump-ballongen landat i Danmark.

Samtidigt förbereds protester utanför USA:s ambassad och danska medier spekulerar i varför presidenten väljer att komma till Danmark.

13 augusti 2019 20:14

Ballongen är en nidbild av presidenten, framställd som en jättebebis i blöja, och väckte stor uppmärksamhet då Trump besökte London 2018. Sedan dess har ballongen, eller kopior av den, varit ett inslag i gatubilden på flera platser längs den amerikanske presidentens resrutter.

Inför det stundande presidentbesöket i den danska huvudstaden i september startades Facebookgruppen "Bring Trump Baby to Denmark!" och nu har gruppens grundare Morten Skovgaard lyckats få planen att gå i lås – i måndags kom ballongen till Danmark, rapporterar danska TV2.

Kritiker har invänt att den är ett typexempel på vuxenmobbing, men Skovgaard håller inte med. Det är satir, framhåller han.

Han uppför sig i stor utsträckning som ett litet barn, säger Morten Skovgaard till tv-stationen.

2 600 anmälda

Även andra protestförberedelser pågår i Danmark. En demonstration utanför den amerikanska ambassaden i Köpenhamn på seneftermiddagen och kvällen den 2 september har aviserats och hittills har 2 600 personer via Facebook sagt att de kommer att delta och 18 000 personer att de är intresserade.

Samtidigt spekulerar danska medier i vad som egentligen kommer att stå på dagordningen när Donald Trump och hustrun Melania Trump kommer.

Flera tar fasta på ett inplanerat möte mellan president Trump och Grönlands premiärminister Kim Kielsen (S), samt med Färöarnas lagman, under besöket i Köpenhamn. "Trump-besöket handlar mer om Grönland än om Danmark", skriver exempelvis altinget.dk i en analys.

Arktis i fokus

I klimatförändringarnas spår börjar Arktis isar att smälta och permafrosten tina. En ny vattenväg kan bli möjlig mellan Asien och Europa, samtidigt som naturtillgångar som tidigare varit oåtkomliga kan bli möjliga att utvinna. Därför växer stormakternas intresse för Arktis.

USA har en önskan om att förhindra att Kinas intressen i det arktiska området ökar. Kina har också under de senaste åren, inte så mycket militärt, men politiskt och ekonomiskt, ökat sina kontakter i hela den arktiska världen, inklusive Grönland, säger journalisten Martin Breum, som skrivit flera böcker om Arktis, till Danmarks radio.
Fakta: Besöker Polen och Danmark

Den amerikanske presidenten Donald Trump har bjudits in till Danmark av drottning Margrethe. Besöket kommer att äga rum den 2–3 september och även presidentens fru Melania Trump följer med.

Enligt Vita huset ska presidenten i Danmark "delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare".

Dessförinnan kommer presidentparet att besöka Polen med start den 31 augusti, bland annat för att närvara vid minnesceremonier och besöka minnesplatser i Warszawa den 1 september, på 80-årsdagen av andra världskrigets inledning.

Källor: Reuters och Ritzau

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Klintö/TT