Äventyr i skuggan av gruvstrejken

Christina Edins nyutgivna barnbok utspelar sig i Kiruna, där Stina och Pentti ger sig ut på äventyr. Gruvstrejken och gamla stadshuset utgör kulisser i berättelsen.

22 april 2019 05:00

Christina Edin, Luleå, har både tecknat och skrivit boken "Här uppe ser man ju hela Kiruna" som har kommit ut på förlaget Ordfirman.

Huvudkaraktärer är barnen Pentti och Stina. Penttis mamma bor på Bolagsområdet i Kiruna och i samma hus bor gruvarbetaren Holger som brukar komma ner och dricka kaffe och prata finska.

Holger deltar i gruvstrejken. Han är upprörd och arg och barnen tycker att det är lite obehagligt. Men sedan förklarar han varför och då förstår de att det beror på de dåliga villkoren i gruvan.

Barnen följer med på ett strejkmöte i stadshuset och där ger de sig ut på egna äventyr. Bland annat lyckas de få klockorna i klockstapeln att spela "Bjällerklang".

– Det handlar litegrann om vänskap och solidaritet, både bland de strejkande och mellan Pentti och Stina, berättar Christin Edin.

Hon är född 1961 och själv uppvuxen i Kiruna, där hennes pappa arbetade som ingenjör hos LKAB och hennes mamma var kontorist i stadshuset.

Till vardags arbetar hon som samordnare för pedagogiskt stöd för studenter med funktionshinder i Gävle, dit hon veckopendlar, men har vid sidan av arbetet gått flera olika skrivarkurser, däribland Skapande svenska på Luleå tekniska universitet och "Att berätta för barn i ord och bild" på Biskops Arnö.

– Jag har alltid tecknat och skrivit, berättar hon.

Så började en idé att slå rot om att skriva en skildring av det Kiruna som hon har vuxit upp i och som håller på att försvinna – alla de platserna hon tillbringade sin barndom på.

Då kom hon också på att det var 50 år sedan gruvsstrejken och att det var strejkmöten i stadshuset som nu håller på att rivas och bestämde sig för att väva in historiska händelser i den annars fiktiva berättelsen.

– Jag såg inte själv strejktågen, och min pappa strejkade inte för han var ju tjänsteman, men jag minns känslan av att det var mycket upprörda känslor i stan, att alla pratade om det och att det var svårt för många. Det var ju en vild strejk, så de fick ingen del av strejkkassan.

Hon tillbringade en tid i Kiruna för att göra research och se sig om kring i stadshuset och tog också kontakt med historikern Curt Persson som har faktagranskat boken. I slutet har hon en faktadel som berättar om Kiruna gamla stadhus och om gruvstrejken 1969–1970. Hennes förhoppning är att det ska intressera läsare i alla åldrar.

– Gruvstrejken fick ju betydelse för arbetstidslagstiftningen i hela Sverige.

Nu när hon har gett ut boken är hon sugen på att skriva flera. Nästa gång vill hon göra en kapitelbok om Stina och Pentti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda